Lázár János pontot tett a Turul-szobor körüli botrány végére

2024.10.22. 10:44
Az építési és közlekedési miniszter elrendelte hétfőn a vitatott XII. kerületi Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését. Kovács Gergely, Hegyvidék polgármestere tévedésnek nevezte a döntést. Véleménye szerint Lázár János „bizonyára a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani”.

Lázár János a Turul marad! címen jelentette be Facebook-oldalán, hogy elrendelte hétfőn a szobor műemléki védelem alá helyezését. 

„A II. világháború katonai és polgári áldozatai előtt tisztelgő, XII. kerületi emlékmű szinte avatása óta politikai viták kereszttüzében áll. Ez azonban nem lehet ok arra, hogy egy nemzeti jelképet és egy művészeti alkotást pusztulásra ítéljenek” – indokolta döntését az építési és közlekedési miniszter.

Kovács Gergely, Hegyvidék frissen megválasztott polgármestere korábban arról nyilatkozott az Indexnek, hogy a kerület irányítását nem a Turul-szobor sorsának ügyével szeretné kezdeni. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke úgy tervezte, hogy történészekkel vitatja meg a kérdést, amire Lázár János döntése után már biztosan nem lesz lehetősége. 

A XII. kerület polgármestere szintén közösségi oldalán fejtette ki a véleményét a hétfői rendeletről. 

Ez csak valami tévedés lehet, bizonyára a MÁV-ot akarta műemlékké nyilvánítani a miniszter úr. Most hirdethetjük meg a »Lázár János találkozása a műemlékvédelemmel« című szoborpályázatot

– írta Facebook-bejegyzésében Kovács Gergely.

Hozzátette, hogy a kerületben sok olyan építészeti érték van, amelyek valóban érdemesek lennének a műemléki védettségre. Példaként említette az egykori Tündérhegyi Pszichiátria épületét, amit szerinte „a NER-közeli vállalkozók pár napja épp bontani kezdtek”.

Évek óta vitáznak a Turul-szoborról

A MIÉP elnöke szeptemberben hivatalos levélben kereste meg Kovács Gergelyt. Javaslatuk szerint állnák a sokat vitatott XII. kerületi Turul-szobor elbontásának és elszállításának költségeit. Mindeközben Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke az alkotás védelmére kezdett tüntetést szervezni október 23-ra.

A szobrot még Mitnyan György korábbi fideszes polgármester kezdeményezésére állították fel 2005-ben, de kezdettől heves viták övezték. 2019-ben Rab László tárta fel írásában, hogy a szobron nyilas gyilkosok neve szerepelt az áldozatok között. A Hegyvidék éléről leköszönő polgármester, Pokorni Zoltán nagyapja, Pokorni József neve például úgy került az áldozatok közé, hogy részt vett a nyilas tömeggyilkosságokban. 

Pokorni Zoltán a gyilkosok nevét leszedette az emlékműről, majd azt ígérte, hogy rendet tesz az ügyben. Végül az általa vezetett önkormányzat a szobor maradása mellett döntött, a leköszönő polgármester pedig nem szavazott a kérdésben.