Magyar Péter: Nem azért csináljuk, hogy legyen egy „Fidesz kettő”

ZS 8116
2024.10.24. 06:41
Magyar Péter szerint rendkívül sok hasonlóság van a Kádár-korszak végnapjai és a mostani időszak között. Kicsit olyan Orbán Viktor, mint az öreg Kádár János, akit teljesen elzártak már a külvilágtól, és az elméje sem volt már a régi. Úgy gondolja, mostanra már az emberek is érzékelik, hogy amit eddig elhitetett velük a kormány, az nem a valóság, a Tisza Pártban pedig hosszú idő után először találtak alternatívára.

Október 23-án este élőben jelentkezett Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke a Kontroll YouTube-csatornáján, akit Tarr Péter, a Kontroll főszerkesztője többek között a legfrissebb közvélemény-kutatás eredményeiről, valamint a Tisza Párt terveiről és jövőjéről kérdezett.

A beszélgetésre azután került sor, hogy a 21 Kutatóközpont közvélemény-kutatása szerint a biztos szavazók körében hibahatáron belül, de hajszállal már vezet a Tisza Párt a Fidesz előtt. A Partizán megbízásából készített felmérés szerint a pártot választó biztos részvételt ígérő választók körében a Tisza Párt 42 százalékon áll, míg a Fidesz 40 százalékon.

A közvélemény-kutatás eredményére a párt elnöke, Magyar Péter úgy reagált, hogy „történelmet írunk. Tizennyolc éve nem volt ilyen. Magyarország üzent: Orbán Viktor rendszerének vége van.” A pártelnök szerint a felmérésből jól látszik, hogy a „magyarok többsége új kormányt szeretne”.

Ezt a gondolatot ismételte meg a politikus a szerda délutáni ünnepi beszédében is a Bem József téren, amikor egy lyukas zászlóval a kezében lépett a színpadra beszédet mondani. 

A legkeményebb hatalom is meghátrál, ha látja, hogy kellőképpen erős ellenféllel áll szemben

– jelentette ki Magyar Péter, majd Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet tette felelőssé, amiért Magyarország az Európai Unió legszegényebb és legkorruptabb országa lett.

Arról is beszélt, hogy tartozunk annyival az 1956-os szabadságharcosoknak, hogy másik irányba fordítjuk a hazánk sorsát. A Tisza Párt érzi a történelmi felelősségét, egy olyan kormányprogramot és csapatot szeretnének kínálni, amelyből egy hazaszerető kormány jöhet létre legkésőbb 2026-ban. Magyar Péter azt mondta, egyetlen céljuk van, emelkedő pályára állítani az országot, és most kinyitják a lehetőséget, majd az üzente: „Szálljatok be hazánk irányításába, kormányzásába.”

Róna Dániel, a felmérést készítő 21 Kutatóközpont vezetője a Partizán élő műsorában ugyanakkor elmondta, hogy ez a két százalékpontos előny még nem lenne elég a Fidesz legyőzéséhez egy most vasárnapi választáson, bár az elkövetkezendő másfél évben még sok minden változhat.

„Sok hasonlóság van a Kádár-korszak végnapjai és a mostani időszak között”

Magyar Péter a Kontroll szerda esti adásában elmondott legfontosabb állításait alább foglaltuk össze:

  • A 21 Központ közvélemény-kutatásáról szólva a Tisza Párt elnöke Kovács László egykori MSZP-elnököt idézve elmondta, hogy „nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást”. Úgy gondolja, nem elegendő egyetlen intézet felmérését nézni, hanem egyszerre több felmérést is figyelembe kell venni. Az látszik, hogy folyamatosan erősödnek, mivel a magyar emberek többsége hosszú idő után először lát alternatívát. Bíznak abban, hogy ez a tendencia növekedni fog, de ebből többet szerinte nem lehet levonni.
  • Szomorúsággal tölti el, hogy a női választók körében kevésbé népszerű, mint a férfiaknál. Úgy gondolja, „a propaganda elérte a hatását, amikor a Fidesz nőbántalmazóként állította be”. Ő azonban azon fog dolgozni, hogy a hölgyek többsége is elhiggye azt, hogy egy hazaszerető kormányért dolgoznak, és alattuk nekik is jobb lesz.
  • Ahova eljutottak személyesen, ott szignifikánsan látszik a számokon, hogy a propagandát egy személyes kontaktussal, személyes beszélgetéssel könnyen le lehet győzni. Személyesen mindenhova nem tud elmenni, de a Tisza-szigetektől, szimpatizánsaitól segítséget fog kérni, hogy mindenhova eljussanak valamilyen formában.
  • A Tisza Pártnál mindent másképp csinálnak – a kommunikációban, a kiállásban, az ütemérzékben, a kitartásban, a rámenősségben, az őszinteségben –, mint eddig a többi politikai párt. Ő hisz ebben, de tudja, hogy semmi sem lesz tökéletes, a rendszerváltást pedig nem úgy kell elképzelni, hogy amikor 2026. május 2-án, amikor átveszik a kormányzást, akkor másnap egy teljesen más Magyarországon fogunk élni.
  • Ő el fogja ismerni, ha valamelyik politikai erő valami jót csinál. Ezért sorolta fel ma is az Orbán-kormány érdemeit, amit biztosan megtartanak ők is.
  • Szerinte a legalja, amit a kormány a propagandában képvisel, de egyre inkább jut el más forrás is az emberekhez, és nyílik fel a szemük.
  • Szomorúnak tartja, hogy Orbán Viktor, aki 1989-ben történelmi 1956-os beszédet mondott fiatal politikusként, eljutott odáig, hogy ilyen stílusban és ilyen tartalommal beszéljen. A magyar történelem arról szól, hogy mi a Nyugathoz tartozunk, Orbán Viktor pedig a szovjet elnyomásra emlékezve az Európai Uniót a sztálinista Szovjetunióhoz hasonlítja.
  • Arról is beszélt, hogy szerinte a magyar miniszterelnök egy buborékban él. Ezt a Truman Show című filmmel magyarázta, amelyben a férfi elhiszi, hogy egy világban él, majd a buborék szélére ér, és rájön, hogy a valóság teljesen más. Néha aggódik Orbán Viktor mentális állapotáért. Korábban is írt Rogán Antal ilyen „bullshit parádét”, de eddig a miniszterelnök egy részét ezeknek kihúzta. Most azonban az egészet felolvasta, és ez a jelenlegi állapotában sem áll jól neki.
  • Szerinte Orbán Viktor azért olvasta fel „a Rogán Antal által leírt hülyeségeket, mert nincs mondanivalója”. Tizennégy év teljhatalmú kormányzás, rengeteg uniós pénz ideérkezte után nem tud olyan szegmenst mutatni a gazdaságban vagy a társadalomban, ahol előreléptünk. Most értük el azt a szintet, amikor az emberek rájöttek, hogy mi a valóság – vélekedik.
  • Magyar Péter úgy látja, rendkívül sok hasonlóság van a Kádár-korszak végnapjai és a mostani időszak között. Kicsit olyan Orbán Viktor, mint az öreg Kádár János, akit teljesen elzártak már a külvilágtól, és az elméje sem volt már a régi.
  • Szerinte minden lehetősége és felhatalmazása megvolt Orbán Viktornak, hogy ez az ország szintet ugorjon és egy európai középmezőnybe emelkedjen. Felidézte, hogy az elmúlt években mit értek el a régió többi országai, miközben Magyarország másfél évtized alatt alig lépett előre a gazdasági mutatókban.
  • Az elmúlt 20 év az elszalasztott lehetőségek időszaka, amit soha senki nem fog tudni visszahozni, de legalább ne ezt folytassák.
  • Új fázisba lépett a felkészülés a 2026-os országgyűlési választásra. Most szeretnék kiválasztani és felkészíteni a hatalmi elit következő generációját, hogy át tudják venni a kormányzást. A tehetséges, hazaszerető embereket szeretnék megtalálni, minden szakembert arra biztat, hogy jelentkezzen. 
  • Úgy gondolja, hogy ha valaki jó a szakmájában, akkor az politikusként is jó lehet, ha nyitott a közélet felé és szeretne tenni valamit a környezetéért. Szerinte lehet jó politikus egy hétköznapi ember.
  • A Magyarok hangja elnevezésű társadalmi párbeszédről szólva elmondta, hogy a kormányprogram kidolgozásának időszakában vannak, 65 munkacsoportjuk van, rengeteg szakértővel dolgoznak, és rengeteg anyag született már, azonban most szeretnék ezt kiegészíteni egy problématérkép felvázolásával, és szeretnének információt kapni a lakosságtól. 40 kérdés született érdemi szakterületekben, amiben az emberek elmondhatják a véleményüket. Ezt követően kezdik el további szakértők bevonásával írni a kormányprogramot. 
  • Szerinte a Fidesznek 2010-ben volt utoljára kormányprogramja, azóta egyszer sem, ők azonban szeretnének ebben különbözni tőlük. Szerinte nem lehet annyit mondani, hogy folytatjuk, mert azt nem lehet folytatni, ami most van. 
  • Nem azért támogatja és segíti őket annyi ember, hogy azt csinálják, amit eddig a Fidesz tett, hanem teljesen mást várnak el. „Nem azért csináljuk, hogy legyen egy Fidesz kettő” – jelentette ki.
  • Szerinte nem szimbolikus dolgokon kell vitatkozni, mert az ország nagy bajban van. Nem a lyukas zászlón kell rugózni, hanem az ország problémáival foglalkozni.
  • Nagy Imréről szólva elmondta, hogy a jó cselekedetek felülírhatják a korábbi rosszakat.

(Borítókép: Magyar Péter. Fotó: Szollár Zsófi / Index)