Vitézy Dávid kultúrharcba kezdett: megmentené a fővárosi múzeumokat

2024.10.26. 10:42
Vitézy Dávid, a Podmaniczky Mozgalom vezetője, volt főpolgármester-jelölt legújabb közleményében a fővárosi múzeumok vidékre költöztetése ellen és a budapestiek felújításáért szólalt fel. Emellett kifejtette, hogy nem célja a vidéki-fővárosi ellentétek elmélyítése, mint a költöztetést kitaláló Lázár Jánosnak.

Vitézy Dávid, a Podmaniczky Mozgalom vezetője közösségi oldalán jelentette be, hogy a Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén kezdeményezné – a Budapesten működő országos múzeumok helyzetére való tekintettel –, hogy

  • a Természettudományi Múzeum fő kiállítóhelyét ne költöztesse a kormány Debrecenbe,
  • aKözlekedési Múzeum fő kiállítóhelyét ne költöztesse a kormány egy Debrecen melletti kies autópálya-csomópontba,
  • az ország egyik legszebb és legértékesebb épülete és fontos múzeuma, a 7 éve bezárt Iparművészeti Múzeum felújítását végre kezdjék el, hiszen évek óta semmilyen munka nem zajlik az épületen.

Vitézy emellett hangsúlyozza, hogy ezzel a tiltakozással – a két múzeum vidékre helyezése ellen –, nem a vidéki-fővárosi ellentétek szítása a célja, hiszen egyetért azzal, hogy a vidék kulturális szolgáltatásainak kínálata is fejlődjön, javuljon. 

Javaslata szerint a múzeumok költözésére fordított forrásokból a vidéki, meglévő intézmények fejlesztését, valamint a budapesti múzeumok vidéki társintézményeinek fejlesztését, aktualizálását lehetne inkább elvégezni. 

A budapesti múzeumokat pedig ne vigyék sehova, sőt a Közlekedési fejlesztését Kőbányán, az Északi Járműjavítóban és az Iparművészeti rekonstrukcióját végre gyorsítsák fel!

– zárta közleményét a szakember, csatolva részletes előterjesztését a poszthoz.