Áll a bál Csepelen, rendkívüli levelet kapott Németh Szilárd

2024.03.18. 17:22
Nyílt levélben válaszolt Németh Szilárdnak a csepeli polgármester, ebben leszögezte: a csepeli Fideszhez köthető internetes felületeken folyamatosan és megállás nélkül az önkormányzat vezetését és a csepelieket támadták. Nem csitul a balhé.

„Németh Szilárd, a csepeli Fidesz elnöke a baloldal hatalomra kerülésének megakadályozására hivatkozva egy politikai paktum tervét üzente meg nekem. Amennyiben ezt a paktumot megkötnénk, tálcán kínálnánk fel Csepelt azoknak a pártoknak, akik visszarepítenék a kerületünket a múltba, a 2010 előtti világba” – írta nyílt levélben Borbély Lénárd csepeli polgármester Németh Szilárdnak.

Áll a bál Csepelen

Ahogy azt korábban megírtuk: Németh Szilárd és Borbély Lénárd csepeli polgármester kapcsolata tavaly mérgesedett el. A konfliktus akkor éleződött ki, amikor 2023 tavaszán őt és Ábel Attila csepeli alpolgármestert sem vették vissza a feloszlatott, majd újraalakult Fidesz-csoportba, így párttagságuk megszűnt. (A konfliktus okairól itt és itt írtunk részletesebben.)

Az ellentét hátterében az önkormányzati vagyon átadásának kérdésköre húzódik meg.

Ábel Attila, Csepel alpolgármestere korábban az ATV Szigorlat című műsorában mesélt arról: a Fidesz alelnöke nem tudta elviselni, hogy már nem ő Csepel polgármestere. Állítása szerint Németh Szilárd a 2014-es országgyűlési választáson elszenvedett veresége után „kifordult magából”. Hozzátette, hogy a kormánybiztos 2018-ban megfenyegette őt és Borbély Lénárdot is, hogy megbuktatja őket, amennyiben nem adják át neki a polgármesteri hatalmat.

Nem loptak eleget

Érdekesség, hogy az ATV műsorában Ábel Attila bemutatott egy levelet is, amelynek alapján a csepeli önkormányzat vezetőinek a koronavírus-járványhelyzetre hivatkozva át kellett adnia Németh Szilárdnak mintegy 12 milliárd forintnyi önkormányzati vagyont. Ábel Attila úgy látja, hogy

őt és a csepeli polgármestert is azért zárták ki a Fideszből, mert nem loptak Németh Szilárdnak.

Most Borbély Lénárd polgármester hétfői levele szerint azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy amikor ez az ajánlat a sajtóban nyilvánosan megjelent, a csepeli Fideszhez köthető internetes felületeken folyamatosan és megállás nélkül az önkormányzat vezetését és a csepelieket támadták.

„Sőt, a mai napig hozzájuk köthetően finanszírozzák a Momentum–DK–MSZP polgármesterjelöltjének népszerűsítését. Mindezt annak ellenére, hogy a »javaslat« szerint »nem kampányolunk egymás ellen, és nem fogunk össze a baloldallal«” – fogalmaz a politikus. Borbély Lénárd szerint a csepeli Fidesz képviselői a kerület érdekében megegyezést kereső költségvetési egyeztetéseik végén nem emeltek kifogást az elfogadás ellen, azt támogatták.

Ennek ellenére másnap, a képviselő-testületi ülésen 6-ból 4 képviselőjük hozzászólás és ellenvetés nélkül – Csepel és az itt élők érdekeivel szemben – nemmel szavazott.

„Hogyan lehet megállapodni olyanokkal, akik már a legelején nem tartják be az ígéretüket és, a saját választópolgáraik érdekei ellen szavaznak?” – tette fel a kérdést a polgármester.