Turbófokozatra kapcsolt a kampány: Karácsony Gergely Orbán Viktornak üzent

2024.04.10. 14:24
Karácsony Gergely szerda délután nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a józsefvárosi házak államosításáról szóló törvénymódosítás miatt. Szerinte a kormány „aljas és cinikus támadást” indított Budapest ellen. Azt üzente, a főváros vezetése minden jogi és politikai eszközt kész bevetni, hogy ezt az embertelen tervet megakadályozza.

A főpolgármester a nyílt levél elején felidézte Orbán Viktor hétfői kijelentését, mely szerint a kormány aránytalanul sok pénzt ad Budapestnek. Karácsony Gergely szerint ez az állítás tényszerűen sem igaz, ráadásul a miniszterelnök szavait a saját kormányának törvényjavaslata pár nap alatt semmissé tette. 

Az ön helyettese és az ön minisztere által benyújtott, T/8005 számú törvényjavaslat, egy salátatörvény, súlyos, embertelen, aljas és cinikus támadás Józsefváros és Budapest ellen. Már megint elvenni akarnak, és már megint aránytalanul sokat

– fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve, hogy a miniszterelnök szavait cáfoló javaslat szerint a kormány el akar venni Józsefvárostól tíz ingatlant, és utcára akar tenni kétszáz családot.

„Miniszterelnök úr, miért van az, hogy a kormánya mindig és már megint a legelesettebbek kárára fitogtatja hatalmát?” – kérdezte, majd kijelentette, hogy kormány kétszáz olyan család kilakoltatására készül, akik közül sokan rászorulók, szegény sorban élnek.

A főváros minden jogi eszközt kész bevetni

Úgy véli, a kormány elvenné tőlük a lakhatásukat, és minden gondjukat a józsefvárosi önkormányzatra hagynák. Hozzátette, pont arra az önkormányzatra, amely Pikó András polgármester vezetésével éppen felújította volna ezeket a házakat, és új, emberhez méltó, kényelmes lakhatást alakított volna ki a rászoruló családok számára, fejlesztette volna a köztereiket, és játszóteret épített volna. „Mert ez a felelős politika. Amit a kormány művel, az pedig az embertelen, szegényellenes politika” – tette hozzá. 

Mint írta, a főváros vezetése Pikó Andrással és a kerület országgyűlési képviselőjével, Jámbor Andrással közösen minden jogi és politikai eszközt kész bevetni, „hogy ezt az embertelen kormánytervet megakadályozza. Ideje, hogy megértse: Budapest nem eladó, nem kisajátítható, Budapest nem elfoglalható” – áll a nyílt levélben. 

A miniszterelnököt arra is emlékeztette, hogy a kormányzati kisajátítás több tervét már megakadályozták a budapestiekkel közösen:

  • „amikor el akarták adni a hajléktalanok kórházát,
  • amikor kínai egyetemet akartak Diákváros helyett,
  • amikor el akarták venni a színházainkat,
  • amikor el akarták vinni a Fővárosi Vízműveket,
  • és most is a budapestiekkel közösen állunk ki a városunkért, amikor a Rákosrendezőre és a kerületi szakrendelőkre fáj az Önök foga.”

„El a kezekkel hát a józsefvárosi lakásoktól, el a kezekkel 200 ember lakhatásától! Felszólítom Önt, miniszterelnök úr, haladéktalanul intézkedjen, hogy a kormány vonja vissza a józsefvárosi házak államosításáról szóló törvénymódosítását! Lehetőleg még ma. Várom a válaszát!” – zárta levelét Karácsony Gergely.