Vitézy Dávid szövetségese: Sem a kormány, sem a főváros nem foglalkozik Budapesttel

2024.04.15. 10:42
Merker Dávid szociológus, a kulturális programokat szervező Hosszúlépés alapítója az első név, akit Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt bemutatott mint a szervezete és az LMP jelöltje. Merker ennek margójára interjút adott, ahol többek között programjukról beszélt, arról, hogy Vitézy nem a Fidesz jelöltje, és annak ellenére, hogy öt éve Karácsony Gergelyre szavazott, miért szeretne változást Budapesten.

A Válasz Online-nak adott interjút Merker Dávid, a kulturális programokat szervező Hosszúlépés alapítója, egyben Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt kampánycsapatának tagja, aki az LMP főpolgármester-jelöltjének listáján is szerepel.

Merker, aki még korábban az SZDSZ ifjúsági szervezetének egyik vezetője volt, az interjúban többek között arról beszélt, hogyan győzködte Vitézyt az indulásra, miért fog szerinte nyerni, illetve milyen programot ígérnek a budapestieknek.

  • „Azért [Vitézy – szerk.] fogja megnyerni a főpolgármester-választást, mert neki van víziója Budapest jövőjéről, és neki van a legjobb programja. A mostani kampánymunka nem egy személynek szól, hanem a városnak, amely gyerekkorom óta a szenvedélyem.”
  • A kormány, illetve a budapesti városvezetés „elblicceli a munkát”, minden pozitívum, ami a városban történik, és amiért jó itt élni, az Merker szerint szinte kizárólag magánkezdeményezéseknek köszönhető, emiatt is döntöttek az indulás mellett. „Nem bírom tétlenül nézni, hogy Budapest egyhelyben toporog, miközben már nemcsak Bécs, hanem Prága, Varsó és Pozsony is elhúz mellettünk” – fogalmazott Merker.
  • Szerinte Budapesten az elmúlt tizenöt év legnagyobb eredményeit a Vitézy Dávid vezette BKK érte el. Ha valami pedig a terveiből nem vagy csak rosszul valósult meg, azért nem ő, hanem a kormány vagy a főváros felelős.
  • „Ha ez a választás olyan lenne, mint egy állásinterjú, ha tényleg csak arról szólna, kinek milyen felkészültsége, koncepciója és víziója van, egyáltalán nem lenne kérdés, hogy Vitézy Dávidnak kell megkapnia ezt a munkát.”
  • Vitézy és az LMP által felvetett BKK-rendészekről azt mondta, azt támogatja, mivel addig nem lehet elvárni az autósoktól, hogy buszra váltsanak, ha „méltatlan körülmények között tud csak utazni”.
  • Ő volt azok egyike, akik Vitézyt győzködték, hogy induljon el, indulásához a Karmelitának nincs köze. „Dávid fideszesezése remek lehetőség arra, hogy ne kelljen érdemi dolgokról beszélni” – véli. A kampányról elárulta, a csapat alulról szerveződött, és a csapatukban nincs senki, „akinek a fideszes gépezethez köze lenne”.
  • Vitézy csapatát számtalan területről érkező szakemberek alkotják, akiket Budapest jövője érdekel, nem pedig a pártpolitikai csatározás.
  • Április 19-én, pénteken fogják prezentálni Vitézy programját, aminek egy részét közösségi programalkotással készítették. Merker elmondta, több mint ötezer ötlet érkezett be hozzájuk, aminek egy részét be is építették a programba. Szerinte a nemzeti konzultációk vagy a Budapesti Lakógyűléssel ellentétben ez nem adatbázis-építésre szolgált, hanem valóban megkérdezték az embereket.
  • A kampányköltségek egy részét sok száz adományozó állja, de a legtöbbet az LMP fizeti. Utóbbi szintén részt vett a program kidolgozásában. Az LMP-t sokáig zavarta, hogy Vitézy nem szeretne pártembereket a fővárosi cégek élén, de Merker Dávid szerint végül Ungár Péterék is rájöttek, ez a város érdeke.
  • Vitézy szavazói elsősorban nem fideszesek vagy DK-sok, hanem városlakók, akik nem pártpolitikai szemüvegen fognak szavazni, emiatt vegyesen vannak közöttük olyanok, „akik korábban a Fideszre, a hivatásos ellenzék pártjaira vagy a Kutyapártra szavaztak”. Szerinte ezzel kiderült, hogy „a magyar politika állítása a két nagy, mozdíthatatlan szavazói tömbről nem igaz”.
  • Vitézy nem a Fidesz jelöltje, hiszen Tarlós István is épp nemrég perelte be. Annak ellenére, hogy a verseny Karácsony és közte fog eldőlni, szerinte Szentkirályi Alexandra nem fog visszalépni, hiszen az elmúlt 34 évben sosem tett így a párt.
  • Merker szerint a mostani pártpolitikai harcok „lájkbajnokságok”, amik abból állnak, hogy a felek kiírnak valamit a Facebookra, hogy azzal felhergeljék saját szavazóikat. „Kényelmesebb persze áldozati pózba vágnia magát a városvezetésnek, mondván, a kormány elveszi a pénzt Budapesttől, ezért nem tudunk csinálni semmit sem. Csak éppen ez nem igaz” – fogalmazott.
  • Magyar Péterrel nincsenek kapcsolatban, így nem tudja, kire fog szavazni. Vitézy szerint Magyar a „Fidesz hekkje”, Merker ezzel viszont nem ért egyet.
  • A Vitézynek kedvező választási módosítások szerinte leginkább a választóknak kedvez, hiszen az arányos választási rendszerben veszik el a legkevesebb szavazat.
  • Merker öt éve Karácsony Gergelyre szavazott, ugyanakkor elégedetlen vele. Karácsony elmúlt öt éve kapcsán elmondta, örült a Lánchíd autómentesítésének, az új kötöttpályás kapcsolódásnak a Haller utcában, illetve a Bubik átalakításának, de leginkább nem az a baja, amit Karácsony megtett, hanem amit nem. „Sokkal több azonban a kihagyott ziccer, a be nem váltott ígéret” – fogalmazott.
  • A Tiborcz-adóról azt mondta, az előre várható volt, hogy nem fog megvalósulni, hiszen a fővárosnak csak a Margitszigeten van hatásköre e tekintetben, ahol most NER-től független szereplőkkel fizetteti meg az adót. „Tipikus politikai látványpékség ez. Ártatlan emberek, cégek fizetik meg ennek az árát” – véli.
  • Merker akkor is beülne a közgyűlésbe, ha nem Vitézy lesz a polgármester, ugyanakkor szerinte Vitézy fogja megnyerni a választást.

A teljes interjú az alábbi linken olvasható. A főpolgármester-jelölteket nemrég ebben a cikkünkben kérdeztük a Budapestet érintő legfontosabb témákról, és hogy hogyan kezelnék azokat, míg Vitézyvel nemrég itt készítettünk interjút.