Vitézy Dávid hazugságon kapta Karácsony Gergelyt

2024.04.23. 12:06
Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely az egyik interjújában „nyilvánvalóan hamis állításokkal dicsekszik” a villamos- és trolibusz-közbeszerzéssel kapcsolatban. A közlekedési szakember szerint most már tényleg eljött az ideje egy főpolgármester-jelölti vitának.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt kedd délelőtt meglepve olvasta Karácsony Gergely főpolgármester állítását a Blikkben arról, hogy „az elmúlt 30 évben senki sem szerzett be annyi új trolit, villamost, mint mi”. A közlekedési szakember szerint ez az állítás nem igaz. 

Miért kell ennyire nyilvánvalóan hamis állításokkal dicsekedni? Az utolsó sikeres villamos- és trolibusz-közbeszerzés Budapesten 2014-ben volt, mindkét szerződést én írtam alá, 108 darab új trolira és 124 darab új villamosra

– írta Vitézy Dávid a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy azóta is ezekből a keretszerződésekből érkeznek Budapestre az új alacsony padlós Solaris trolik és CAF-villamosok.

A főpolgármester-jelölt szerint ebben a ciklusban egyetlen villamostendert sem sikerült kiírni, és egyetlen darab új trolibuszra sem kötött szerződést Budapest. Közölte azt is, most már „tényleg itt az ideje egy főpolgármester-jelölti vitának”.

Hozzátette: a 101 pontos programjában szerepel új villamosok és trolibuszok beszerzése, továbbá legalább száz darab új alacsony padlós villamosra, valamint új buszokra és trolibuszokra is kiírnak tendert a következő ciklusban.

„2010 és 2014 között egyszer már sikerrel cseréltük le a budapesti közösségi közlekedés járműveinek jelentős részét. Most is megtesszük ezt, ha megkapom a budapestiek bizalmát” – ígérte Vitézy Dávid. 

Mint írtuk, 2024. április 20-án, ötven nappal az európai parlamenti és az önkormányzati választások előtt elindult a hivatalos kampányidőszak. Kampányriportunkat itt olvashatja.