2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Itt a friss mérés, Vitézy Dávid legyőzheti Karácsony Gergelyt

ZS 0656
2024.05.28. 14:40
A Medián legfrissebb mérése szerint – amelyet 2024. május 23-a és 25-e között készítettek az LMP –Magyarország Zöld Pártja megbízásából – ha Szentkirályi Alexandra valamilyen okból mégsem indulna a főpolgármester-választáson, akkor lenne a legkiélezettebb a verseny a főpolgármesteri székért.

„Bár valószínűtlennek tartunk – és az érintettek is cáfoltak – bármiféle visszalépést, a csillapíthatatlan kombinációs igény kielégítésére feltettük a lehetséges verziókat, beleértve a végképp képtelenségnek tűnő utolsót. Az utóbbi kérdés egyébként pontosan így szólt: »És kire szavazna, ha valamilyen okból Karácsony Gergely mégsem indulna?«” – írta a Medián a közösségi oldalán. A felmérés a főváros szavazókorú lakosságának ezerfős mintáján készült. 

A kutatás szerint Karácsony Gergely visszalépése esetén Vitézy Dávidra a fővárosi népesség 46 százaléka, Szentkirályi Alexandrára pedig 24 százaléka voksolna. A fővárosiak 30 százaléka nem tudott választ adni.

Sajtóértesülések szerint a legnagyobb esély Szentkirályi Alexandra visszalépésére van, bár a Fidesz–KDNP jelöltje lapunk kérdésére világossá tette: hírlapi kacsáról van szó.

Ebben az esetben lenne egyébként a legkiélezettebb a verseny: a fővárosiak 41 százaléka voksolna Karácsony Gergelyre, 40 százaléka pedig Vitézy Dávidra, 20 százalék nem adott választ. 

Ha pedig Vitézy Dávid lépne vissza, akkor egyértelműen Karácsony Gergely lenne a befutó. 

Ha senki nem lép vissza, Karácsony Gergely fölényesen vezet

Mint írtuk, a Medián május 17-e és 22-e között arról kérdezte a fővárosi lakosokat, hogy a június 9-ei önkormányzati választáson melyik jelöltre adnák le a voksukat. E szerint Karácsony Gergely fölényesen vezet, míg Szentkirályi Alexandra továbbra is második a főpolgármesteri versenyben. A válaszadók csupán 4 százaléka szavazna a Mi Hazánk jelöltjére, Grundtner Andrásra – ismertette a közvélemény-kutató.

A budapesti lakosok négy további – európai parlamenti, polgármesteri, egyéni képviselői, fővárosi közgyűlési listás – szavazatot is leadhatnak június 9-én. A felmérés szerint a megkérdezett budapestiek többségé egyelőre nem volt tisztában azzal, hogy közgyűlési listára és egyéni jelöltekre is szavazhatnak. A megkérdezettek 68 százaléka csak az EP- és a két polgármesteri vokssal volt tisztában.

Megosztott lehet a fővárosi közgyűlés összetétele 

Habár ellenzéki többség van a fővárosban, a voksok megoszlanak a listák között. A felmérés pillanatában 31 százalékkal a Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz–KDNP-lista számíthat a legtöbb szavazatra.

A megkérdezettek válaszai alapján:

  • Karácsony Gergely Párbeszéd–MSZP–DK-listájára 23, 
  • Magyar Péter Tisza Pártjának listájára 16,
  • Baranyi Krisztina MKKP-listájára 12,
  • az LMP–Vitézy-listára 7,
  • Donáth Anna Momentum-listájára 6 százalék szavazna.

A Mi Hazánk listája 4 százalékos eredménnyel a bejutási küszöb alatt maradna. A HVG szerint a felmérés alapján egy megosztott fővárosi közgyűléssel kellene számolnia a leendő főpolgármesternek.

A választások egyik legkeményebb csatáját vívják Budapest vezetéséért

A közelgő önkormányzati választáson az egyik legkeményebb csata a főpolgármesteri címért zajlik majd. A június 9-ei voksoláson induló jelölteket emiatt arra kértük, mondják el az Index olvasóinak, miért tartják magukat a legalkalmasabb személynek Budapest vezetésére, hogyan látják a főváros jelenlegi helyzetét, és megválasztásuk esetén milyen tervekhez kérik a választópolgárok felhatalmazását. 

Sorozatunk első, múlt keddi részében Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP jelöltje beszélt fővárosi terveiről, szerdán Grundtner András, a Mi Hazánk jelöltje ismertette Budapesttel kapcsolatos elképzeléseit. Csütörtökön Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje osztotta meg terveit az Index olvasóival, végül Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – Zöldek, a DK és az MSZP közös jelöltje mondta el lapunknak elképzeléseit.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)