2024. június 26. 18:00
Szlovákia 1
Románia 1
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna 0
Belgium 0
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Százezer forintra bírságolták a Fidesz zuglói polgármester-jelöltjét

2024.06.04. 17:19
Borbély Ádám gyerekekről készített fotókat használt kampányolása során. A helyi választási bizottság úgy látta, ezzel egyszerre több jogszabályt is megsértett.

A Jókai Mór Általános Iskolában, az udvar avató ünnepségén, tanítási időben jelent meg Borbély Ádám, a Fidesz-KDNP zuglói polgármester-jelöltje, aki személyes kampányára használta fel az eseményen jelenlévő gyermekeket amikor a felújítási program eredményét bejelentő eseményen róluk is publikált fotókat.

Ezt az egyik gyerek hozzátartozója jelentette, a helyi választási bizottság pedig a kifogásnak helyt adva megállapította, hogy Borbély nem képviselői minőségében volt jelen (mivel nem ennek a területnek a képviselője, hanem listás) ezzel pedig tiltott kampánytevékenységet folytatva megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, a köznevelési törvényt és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét is. 

A POLITIKUST MINDEZÉRT 100 EZER FORINT BÍRSÁG MEGFIZETÉSÉRE KÖTELEZTE ÉS ELTILTOTTA A TOVÁBBI JOGSÉRTÉSEKTŐL.

Az összeg megállapításában szerepet játszott, hogy Borbély Ádám közösségi oldalán, nagy nyilvánosság előtt osztotta meg a képeket, ezzel a választói akaratot nagy mértékben befolyásolva.

A Fidesz polgármester-jelöltje egyébként járt az Arany János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben és az Álmos Vezér Gimnázium és Általános Iskolában is, ahol átadta az intézmények megújult udvarát.

Borbély Ádám az Indexnek azt mondta, az átadási ünnepségen a három szülői engedéllyel rendelkező fellépőt leszámítva kiskorúak nem vettek részt. 

A szalagvágást követően egy másik helyszínen egy osztály sportbemutatót tartott, amelyet átsétálva valóban megtekintettünk. A két program időben és térben is különvált egymástól, ezért a bejelentő politikai indíttatásból hazudik, amelyet bármely más résztvevő meg tud erősíteni. Az első eseményen még el is hangzott, hogy nem készülhet gyermekekről felvétel, így még elhomályosítva sem rajtunk ki ilyen fotót.

Azt is hozzátette, hogy a körzetes és listás önkormányzati képviselő jogállása között nincs különbség. Mindezekre tekintettel a helyi választási bizottság határozata ellen fellebbezést nyújt be.