2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Szentkirályi Alexandra bejelentette visszalépését

PAP 6395
2024.06.07. 08:12
Szentkirályi Alexandra – bár korábban többször cáfolta, hogy ez megtörténne – péntek reggel bejelentette, hogy visszalép a főpolgármester-jelöltségtől. A vasárnapi választáson így hárman küzdenek meg Budapest vezetéséért: Karácsony Gergely (Párbeszéd-Zöldek, Demokratikus Koalíció, MSZP, és a külön listán induló Momentum támogatottja), Vitézy Dávid (LMP, Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület), valamint Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom).

Szentkirályi Alexandra a döntésével kapcsolatban úgy fogalmazott a hivatalos Facebook-oldalán, hogy számára továbbra is az a legfontosabb, hogy Gyurcsány és Karácsony távozzanak a város éléről.

Ezért utat adva a változásnak, elállok a főpolgármester-jelöltségtől és a Fidesz fővárosi listavezetőjeként folytatom a kampányt.

Szentkirályi arra kéri támogatóit, hogy szavazzanak Vitézy Dávidra, a listás szavazólapon pedig az általa vezetett Fidesz–KDNP-listára voksoljanak. 

Hét pontból álló terve volt

Hosszas sajtótalálgatás után a Fidesz budapesti választmánya március 14-én egyhangú döntéssel az akkori kormányszóvivőt, korábbi főpolgármester-helyettest, Szentkirályi Alexandrát javasolta a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének.

Szentkirályi Alexandra elfogadta a felkérést, majd április 17-én programbemutatót tartott, amelyen hét pontban foglalta össze terveit:

  • „Kiszabadítjuk Budapestet Gyurcsány fogságából, Gyurcsányt és az embereit takarítsuk ki a Városházáról. Az összes Gyurcsány-fiókát ki fogom rakni a Városházáról.”
  • „Véget vetünk a városházi korrupciónak, Rodolfo nem ismert annyi trükköt, mint ahogyan a baloldal eltünteti a közpénzt.” Felelős városgazdálkodást ígért, létrehozná a fővárosi költségvetési tanácsot, ami ellenőrizné a város pénzügyi stabilitását.
  • Felszámolná „a pazarló budapesti bürokráciát”, a párhuzamos munkahelyeket, a sportállásokat és a felesleges tanácsadói pozíciókat, „véget vetek a luxus-kifizetőhelyeknek”.
  • „Megszüntetjük a közlekedési káoszt” – járatsűrítést ígért, valamint a városhatárban felhúzott ingyenes, őrzött P+R parkolókat, emellett felélesztenék az útfelújítási alapot.
  • „Tisztaságot és rendet teremtünk a városban. Az nem lehet, hogy térdig járunk a koszban és a szemétben. Karácsony Gergely háromezer kukát szereltetett le.” Megduplázná a köztisztaságra fordított forrásokat, megszabadítaná a várost a graffitiktől. A hajléktalanok helyzetét úgy jellemezte, „a jelenlegi állapot senkinek sem jó, sem a budapestieknek, sem a hajléktalanoknak”.
  • „Otthonossá és élhetővé tesszük Budapestet.” Olyan várost szeretne, ami gondoskodik a lakóiról, tanítja a fiatalokat és tiszteli az időseket. Létrehozná a városgondnokságot, hogy „a közterek ápoltak, tiszták és biztonságosak legyenek”. Ingyenes köztéri wifihálózatot hozna létre, valamint új óvodai helyeket és nyugdíjasotthoni férőhelyeket létesítene a kerületekkel együttműködve.
  • „Újra naggyá tesszük a nemzet fővárosát. Budapest mindig akkor tudott fejlődni, amikor együttműködött a kormánnyal. Használni és gyarapítani kell a város kultúráját. Bújjanak elő a gyönyörű épületek.” Eredményes és működő homlokzatfelújító programot hozna létre, támogatná a minőségi turizmust is. Visszaadná a Dunát a budapestieknek, a folyót bevonná a mindennapi életbe a BKK hajójárataival, kultúrházfejlesztési program és kedvezményes színházlátogatás is lenne.

Szentkirályi Alexandrával csütörtökön jelent meg interjúnk, akkor még főpolgármester-jelöltként.

Ön kire szavazna a főpolgármester-választáson?

Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várunk mindenkit!

(Borítókép: Szentkirályi Alexandra 2024. június 3-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)