2024. június 21. 15:00
Szlovákia 1
Ukrajna 2
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország 1
Ausztria 3
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00 ÉLŐ
Hollandia 0
Franciaország 0

Az MSZP-nek volt egy ajánlata Józsefvárosban, de Pikó András elutasította

PAP 2743
2024.06.07. 19:40
Az MSZP még az utolsó pillanatban is meg akart állapodni Pikó Andrással a VIII. kerületben, tettek is egy ajánlatot, hogy beállnak mögé, és a visszalépésre is hajlandók, csupán két körzetet kértek cserébe, de a józsefvárosi polgármester ismét kikosarazta az ellenzéki pártot.

Az MSZP pénteken közölte: a párt vezetése az elmúlt hónapokban következetesen azt képviselte, hogy azok a sikeres ellenzéki önkormányzati politikusok, akik 2019-ben már egyéniben elnyerték a választók bizalmát, most vasárnap is megmérettethessék magukat.

„A mai napon új ajánlatot tettünk Pikó Andrásnak; Szili-Darók Ildikó visszalép a polgármester-jelöltségtől, és további tíz körzetben a Magyar Szocialista Párt nem indít jelöltet, amennyiben Szili-Darók Ildikó és Czeglédy Ádám 2019-ben egyéniben nyert jelöltek körzetében visszalépteti Pikó András a jelöltjeit. Arra kértük Pikó Andrást, gondolja végig az ajánlatunkat, hiszen az utolsó percben sem késő visszalépni egymás javára, mert a cél közös: minél több helyen megtartani a demokratikus ellenzéki helyeket az önkormányzatokban, melyek a demokrácia utolsó védőbástyáit jelentik. Ezt szerettük volna elérni Józsefvárosban is, ahol minden vita ellenére számtalanszor kinyilvánítottuk, hogy készek vagyunk tárgyalni és együttműködni is Pikó Andrással. A józsefvárosi emberek számítanak ránk” – tájékoztatott a párt.

A kerület érdekében az MSZP arra kérte Pikó Andrást, fontolja meg az ajánlatukat.

Bíztunk a helyes döntés érdekében polgármester úr belátásában és kompromisszumkészségében, de ő most sem fogadta el az ajánlatot

– közölte az MSZP.

Nem az első ajánlatot tette az MSZP

A Partizán rendkívüli adásában értékelte Szentkirályi Alexandra visszalépését Karácsony Gergely, aki a DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek fővárosi listáját vezeti (de főpolgármesteri újraindulását a Momentum is támogatja). Többek között arról beszélt, hogy szerinte a VIII. kerületben, Józsefvárosban az MSZP-s jelöltnek, Szili-Darók Ildikónak vissza kell lépnie Pikó András (Civilek Józsefvárosért Egyesület, Momentum, DK, Párbeszéd, LMP, Szikra Mozgalom) győzelme érdekében, és ha ezt nem teszi meg, akkor az egy „óriási hiba”. Az Index úgy tudja: Karácsony Gergely próbálta meggyőzni Pikó Andrást, hogy egyezzen meg az MSZP-vel, de a polgármester hajthatatlan volt.

Korábban a Partizán főpolgármesteri-jelölti vitájában Vitézy Dávid éppen azért kritizálta Karácsony Gergelyt, mert a fővárosi listáján rajta van a Pikó Andrással szemben elinduló MSZP-s Szili-Darók Ildikó. A VIII. kerületről választási összeállításunkban már írtunk, illetve korábban beszámoltunk arról is, hogy a szocialisták külön indulnak Józsefvárosban. Az MSZP azután közleményt adott ki, amelyben azt állították, hogy Pikó András „megalázó” ajánlata miatt döntöttek úgy: nem indulnak közösen az önkormányzati választáson.

Pikó András az év elején elfogadhatatlan ajánlatot tett az MSZP számára, olyan ajánlatot, amely megalázó, és politikai szinten értelmezhetetlen. Csak egyetlen, általa választott jelölt indulását támogatta, más MSZP-s politikusokat pedig név szerint zárt ki ebből a lehetőségből

közölte akkor a szocialista párt.

Most már biztos, hogy a VIII. kerületben a Pikó Andrást támogató összefogás, az MSZP és a Fidesz–KDNP küzdenek meg egymás ellen a választói szavazatokért.

(Borítókép: Pikó András 2024. március 25-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)