2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Botrányhős politikusok is polgármesterek lettek a választáson

D SOS20180227006
2024.06.09. 23:57
A „vak komondoros”, élettársa bántalmazásáról elhíresült Balogh Józsefet választották polgármesterré Fülöpházán. Pusztaottlakán a korrupcióval megvádolt korábbi fideszes politikus, Simonka György lesz a városvezető, Bácsszőlősön pedig a szintén korábban fideszes polgármester, Szarvas Róbert győzött.

Balogh Józsefet az évekkel ezelőtt történt eset miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Miután azonban lánya visszavonult, úgy döntött, hogy elindul a polgármesteri székért Fülöpházán. Erről itt írtunk korábban.

A valasztas.hu adataiból kiderült, hogy Balogh József sikerrel is járt.

Független jelöltként, 50,23 százalékkal (219 szavazattal) Fülöpháza polgármestere lett.

Legerősebb ellenfele, a szintén független Juhász István 36,70 százalékot (160 szavazat), míg a másik független ellenfele, Kis-Rabatáné Tóth Andrea pedig 13,07 százalékot (57 szavazat) kapott.

Simonka György és Szarvas Róbert is győzött

A korrupciós botrányba keveredett volt fideszes politikusról, Simonka Györgyről már hónapokkal ezelőtt lehetett tudni, hogy elég jó esélye van a győzelemre Pusztaottlakán.

A valasztas.hu adatai szerint Simonkának végül akadt kihívója, kettő is, de nem sok vizet zavartak.

Független jelöltként Simonka 69,05 százalékkal (116 szavazat) győzött a Békés vármegyei kistelepülésen.

Neki is két független ellenfele volt: Szabó Miklós 16,07 százalékot (27 szavazat), Kocsis Violetta pedig 14,88-at (25 szavazat) kapott. 

A politikus büntetőügye évek óta húzódik, legutóbb idén januárban derült ki, hogy az egész eljárást újra kell kezdeni. Simonka György korábban több interjúban is azt állította, hogy ártatlan, és hogy törvénytelen módon zajlott ellene az eljárás.

Sok mindent elkövettem, én sem vagyok szent, de ami a vádiratban áll, azt nem

– mondta egy alkalommal a politikus.

Bácsszőlősön győzött a most függetlenként induló Szarvas Róbert, aki korábban fideszesként nyert. Egyetlen kihívója volt, a szintén független Mózer Andrea. A valasztas.hu adatai szerint Szarvas Róbert a szavazatok 75,94 százalékát szerezte meg.

Szarvas Róbert ellen korábban nyomozást rendeltek el hivatali visszaélés miatt. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő írta meg, hogy a polgármester beköltözött egy orvosi szolgálati lakásba, amelyet 45 millió forint uniós pénzből újítottak fel.

Hadházy Ákos szerint „mivel a polgármester hűséges alattvalója és aktivistája a Fidesznek, a rendőrség nem fogja elsietni” az ügyet, így szerinte Szarvas Róbert ettől függetlenül elindulhat a június 9-én esedékes önkormányzati választáson.

Meg is nyerheti azt, elég lesz majd lemondani évek múlva, amikor elítélik

– jósolta akkor a politikus.

Június 9. történelmi nap, hiszen első alkalommal tartják egy időben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Kövesse az eseményeket az Index percről percre tudósításában. Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!

(Borítókép:  Simonka György 2018. február 27-én.  Fotó: Soós Lajos / MTI)