2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Orbán Viktor: Mind a két választást megnyertük

ZS 5690
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke beszédet tartott az önkormányzati és az európai parlamenti választások estéjén.

Orbán Viktor köszönetet mondott az összes választópolgárnak, 57 százalékos volt a részvétel, a demokrácia köszöni szépen, jól van.

A demokrácia nemcsak itt, Budapesten van jól, hanem Romániában is, gratulálok az RMDSZ-nek, aki öldöklő küzdelemben elérte a bejutáshoz szükséges 5 százalékot – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: 

Két választást tartottak a mai napon, mind a kettőt megnyertük. Ráadásul háborús helyzetben, nehéz csatában arattunk fontos győzelmeket. Budapesttel együtt van húsz vármegyei közgyűlés, mindegyiket megnyertük. Elvesztettünk három megyei jogú várost, megnyertünk négy megyei jogú várost, ebből is jól jöttünk ki. Budapesten még várnunk kell, de azt mondhatjuk, hogy Alexandrának igaza volt. Az egyetlen esély arra, hogy meg lehessen szabadulni a főpolgármestertől, az a döntés volt, amit meghozott. Egy kerületet elvesztettünk, és egy kerületet visszanyertünk

– összegzett a kormányfő.

Az európai parlamenti választás első részeredményei alapján a Fidesz–KDNP 43,57 százalékot elérve megnyeri a választást, tizenegy mandátumot szerezhetnek. A második helyen a Tisza Párt áll 30,99 százalékkal, hét mandátummal. Budapesten szoros versenyben Vitézy Dávid vezet Karácsony Gergely előtt.

Az EP-választás üzenete Orbán Viktor szerint az, hogy Magyarországon az emberek világosan megüzenték:

békét akarnak, illetve megerősítést kapott a békepárti kormányzati politika.

Azt vállalja Orbán Viktor és a kormány ezzel a felhatalmazással, hogy kettőzött erővel küzdenek azért, hogy kívül tartsák az országot a háborúból.

Összegezve, az európai parlamenti választás eredményéről azt mondta, az távirat Brüsszelnek:

Migráció stop, gender stop, háború stop, Brüsszel stop.

Orbán Viktor kijelentette: fontos, hogy sohase veszítsük el a hitünket abban, hogy van egy erkölcsi természetű egyensúly,

jegyezzük meg, hogy a Jóistennek van humorérzéke, mert a párizsi olimpia évében írta ki a történelemből a Momentumot.

Az európai parlamenti választásoknak van még egy fontos tanulsága a miniszterelnök szerint, ez úgy hangzik, hogy akik Brüsszelben a hazájuk ellen fordulnak, azokat megbüntetik a választók, nem kérnek azokból, akik a hazájuk ellen dolgoznak.

Végezetül megköszönte az aktivistáknak a fantasztikus munkát, azt üzente nekik, hogy a mai napon legyőzték a régi ellenzéket, az új ellenzéket, és mindegy, hogy hívják éppen a Soros-ellenzéket, újra és újra le fogják győzni.

Június 9. történelmi nap, hiszen első alkalommal tartják egy időben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat. Kövesse az eseményeket az Index percről percre tudósításában. Böngéssze az Index választási mellékletét, amelyben mindent megtalál az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról! Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján keresse nálunk a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint kövesse az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetésünket, amelyben helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel várjuk önöket!

(Borítókép: Orbán Viktor beszél a Fidesz eredményváróján. Fotó: Szollár Zsófi / Index)