Négyszázmilliárd hiányzik öt állami vállalatnál

2002.10.02. 08:49
Öt nagy állami cégnél folytatott vizsgálata során 80-100 törvénybe ütközőnek minősíthető ügyet talált a Proware Kft - tudta meg a Népszabadság. A cég a Magyar Fejlesztési Banknál, a Nemzeti Autópálya Rt.-nél, az Állami Autópályakezelő Rt.-nél, a Kozumbanknál és az In-Forrás Kht-nál vizsgálódott és 400 milliárd forint közpénz felhasználásával kapcsolatban merültek fel jelentős kétségek.
A Proware Kft. befejezte az öt nagy állami tulajdonú cégnél, a Magyar Fejlesztési Banknál, a Nemzeti Autópálya Rt.-nél, az Állami Autópályakezelő Rt.-nél, a Kozumbanknál és az In-Forrás Kht-nál folytatottt vizsgálatokat, amelyek előzetes eredményét szerdán kapja meg a Miniszterelnöki Hivatal - írja a szerdai Népszabadság, megemlítve, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál még nem zárult le a vizsgálódás.

A kft. az öt cégnél 80-100, törvénybe ütközőnek minősíthető ügyet talált. Összesen 400 milliárd forint felhasználásának módjával kapcsolatban merültek fel kétségek. A vizsgálatok során számos esetben állapították meg a hűtlen, vagy hanyag kezelés gyanúját.

Az átvilágításról szóló jelentéseket a megbízó cég - egy esetben a Miniszterelnöki Hivatal, a többiben az érintett állami hivatal - vezetőségének adják át, és ezek döntenek arról, hogy tesznek-e feljelentést a korábbi menedzsment ellen.

Nagy Gábor, az egyik vizsgált cég, az In-Forrás Kht. felügyelőbizottságának menesztett elnöke az Alkotmánybírósághoz fordul, mert szerinte aggályos, hogy állami cégeket egy magánvállalkozás vizsgál.