Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Víg Ilona félti a nőket az abortusztablettától

2005.09.16. 16:30
Az MSZP szerint a politikának nem szabad tiltania az abortuszt, inkább a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. A szocialisták sajtótájékoztatón szólították fel a Fidesz női tagozatát az ügyben színvallásra. Víg Ilona az nőtagozat elnöke szerint arra kell törekedni, hogy minél kevesebb nő kerüljön ilyen nehéz helyzetbe.

A politikának nem tiltani és büntetni kell az abortuszt, hanem partnerként tenni azért, hogy minél kevesebb lány és asszony kerüljön ebbe a helyzetbe - mondta Nagy Nóra, az MSZP országgyűlési képviselője a csütörtöki abortuszellenes tüntetés kapcsán. "A szocialista párt nem abortuszpárti, de elfogadja a Magyar Orvosi Kamara illetékes szakmai kollégiumának állásfoglalását, és kiáll a nők önrendelkezési joga mellett" - közölte a kormánypárti képviselő.

Mi a Fidesz viszonya az abortuszhoz?

Nagy Nóra azt mondta: arra kérik a Fideszt, amelynek egyik politikusa részt vett a tüntetésen, mondja meg világosan, mi a viszonya az abortuszhoz: szigorítani szeretné a szabályozást, vagy a tüntetésen jelen lévők véleményét osztva, be akarja tiltani. Mint mondta, a Fidesz nőtagozatától azt kéri, szólaljon meg ebben az ügyben, és ne engedje, hogy a nők önálló döntési képességét bárki is kétségbe vonja.

Az MSZP-s képviselő közölte: a tüntetésre, amely nem az abortusztabletta bevezetése, hanem maga az abortusz ellen szólt, levelet küldött az Orbán-kormány volt egészségügyi minisztere, Mikola István, és részt vett rajta a Fidesz országgyűlési képviselője, Semjén Zsolt.

Bűn a válsághelyzetből politikát csinálni

Hozzátette: a jobboldali képviselő szerint bűnt követ el az a nő, aki nehéz helyzetében úgy dönt, hogy nem kívánja megtartani a nem kívánt terhességét. Nagy Nóra azt mondta: a híradások szerint Semjén Zsolt úgy véli, hogy még a bűncselekmény következtében fogant magzatot is meg kell tartani.

A szocialista képviselő elmondta: pártja szerint bűnt követ el az, aki az emberi válsághelyzetekből politikai ügyet csinál, aki a legszemélyesebb döntésekbe is beleszól.

Fidesz: Mindent a megelőzésért

Víg Ilona, a Fidesz női tagozatának elnöke az Indexnek azt mondta, hogy a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, hogy a nők ne kényszerüljenek abortuszra. Ha mégis megtörténik, akkor a lehető leghumánusabban kell eljárni, mondta. Hangsúlyozta, hogy tapasztalatból beszél, amikor azt mondja, hogy nagyon megviseli mind lelkileg, mind pedig fizikailag a nőket az abortusz.

Víg Ilona nem ért egyet azzal, hogy azoknak a hölgyeknek is szülniük kellene, akik erőszak áldozataivá váltak. Az abortusztablettáról azt mondta, tiszteletben tartja az orvosi kamara illetékes kollégiumának álláspontját, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a fogamzásgátlók használata is óriási veszélyeket rejt, így nagyon körültekintőnek kell lenni. "Én megmondom őszintén, féltem a nőket az abortusz tablettától", mondta Víg Ilona, felidézve, amikor fogamzásgátlót kezdett szedni májproblémái keletkeztek, az egyéb művi beavatkozások pedig gyulladást okoztak számára. "Lehet ugyanakkor másképp is védekezni" - jelentette ki a politikus.