Auguszta
-7 °C
0 °C

Afgán misszió: német igen az egészségügyi alakulatra

2002.12.12. 16:35
Elfogadták egy 40 tagú magyar egészségügyi alakulat Afganisztánba küldését a csütörtöki németországi haderőtervezési értekezleten - tájékoztatta a honvédelmi miniszter az MTI-t. Ettől függetlenül a miniszter még bízik abban, hogy az ellenzék mégis megszavazza a katonai alakulat kiküldését. Az egészségügyi alakulat létszáma és költsége ugyanakkora lenne, mint a katonaié.
Juhász Ferenc csütörtöki közleménye szerint a kormány így két javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé: fenntartja azt az álláspontját, hogy az afganisztáni béketámogató misszióhoz Magyarországnak hozzá kellene járulnia egy 40 tagú megerősített őrszakasszal, de mivel az ellenzék ezt nem támogatja, egy hasonló létszámú egészségügyi alegység kiküldését is javasolják.

Nem zárkóztak el

A tájékoztatás szerint a magyar kormány a februárban kezdődő, német-holland parancsnokság alatt tevékenykedő Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő afganisztáni missziójába kívánt felajánlani egy katonai alegységet. Magyarország a korábbi német kéréseknek megfelelően elsősorban egy megerősített őrszakasz kiküldéséről tárgyalt, de jelezte, hogy egészségügyi alakulat részvételétől sem zárkózik el.

Megkezdik a kiválogatást
Megkezdődött a februártól Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar egészségügyi alakulat tagjainak kiválogatása - közölte Svéd László, a Magyar Honvédség egészségügyi csoportfőnöke. A honvédség egy 35-40 tagú csoport részvételét tervezi, ám jelenleg még nem ismerik teljes mértékben az afganisztáni szükségleteket. Egyebek között belgyógyászati, traumatológiai és égéssebészeti feladatokra válogatják a szakállományt.

Az egészségügyi alakulat tagjait vegyvédelmi felszereléssel, golyóálló mellénnyel és fegyverekkel is ellátják. Az egészségügyi alakulat ugyanazon a bázison teljesít majd szolgálatot, ahol a korábban tervezett őrszakasz is tevékenykedett volna.

A szaktárca képviselői az ENSZ-misszió potsdami haderőtervezési konferenciáján jelezték, hogy a kormány változatlanul célszerűnek tartaná őrző-védő alakulat kiküldését, de a misszióban való részvételhez szükséges kétharmados parlamenti támogatást csak az egészségügyi alegységhez kapná meg a magyar Országgyűlés.

Bizakodó miniszter

Juhász Ferenc közleménye útján tudatta, hogy ennek ellenére mindkét javaslatot beterjesztik a parlament elé, és bíznak abban, hogy az ellenzéki képviselők "megértve a terrorizmus elleni harc és a demokratikus értékek védelmének fontosságát, jelentőségét, ígéreteiket betartva hozzájárulnak a magyar részvételhez".

A tervek szerint az egészségügyi alakulat létszáma sem haladná meg a 40 főt, és a költségek is hasonlóak lennének, mint a katonai alakulat esetében. A miniszter korábban arról is beszélt, hogy Magyarország nem küldhet műszaki alakulatot, mivel a honvédségnek ebből csak egy van, és az most a délszláv békefenntartó kötelék része.

A honvédelmi miniszter szerdai nyilatkozata szerint nagy presztízsveszteséget okozna Magyarországnak, ha nem venne részt az afganisztáni misszióban, politikai partnerei nem fogják komolyan venni, nemzetközi tekintélye pedig csorbul, ha egy kötelezettségvállalásnak nem tud eleget tenni. Juhász Ferenc ezt azután mondta, hogy a Fidesz országgyűlési frakciója tudatta: nem fogja támogatni a parlamentben a magyar őrkatonák tervezett afganisztáni misszióját, és inkább egészségügyi vagy műszaki alakulat kiküldését indítványozzák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!