Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Éjjel nem lát a hadsereg

2002.10.30. 16:39
Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága szerdai ülésén úgy döntött, hogy a testület haditechnikai albizottsága vizsgálatot indít a Mistral-rakétarendszer használatának tapasztalatairól. A tagok közül többen vitatják, hogy imázsépítő lenne a Big Brotheres szereplés. A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese szerint nagy gond, hogy eszköz híján a katonák éjjel nem látnak.
A bizottság tagjai tájékoztatót hallgattak meg a Magyar Honvédség közelmúltban végrehajtott gyakorlatairól, amelyek közül leginkább az október 9-i Mistral-éleslövészet váltott ki vitát.

Havril András altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese arról számolt be, hogy a Honvédelmi Minisztériumban még nem fejeződött be az a vizsgálat, amely a legutóbbi Mistral-éleslövészet kapcsán indítottak. A Drégelypalánkon megtartott gyakorlaton kilőtt három rakéta közül az egyik a cél elérése előtt felrobbant, egy másik kilövése pedig csak másodszorra sikerült.

A Mistral légvédelmi rakéta

A mindössze 20 kilogrammos, francia gyártámányú Mistral rakéták 5 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek, indítás után teljesen önállóan találják meg a célt infravörös érzékelőjük segítségével. A rakétát 3 kilogrammos robbanófejjel szerelték fel, indítása az Atlas berendezésről történik, amely gépjárműre vagy a földre telepíthető. "Laboratóriumi" körülmények között eddig több mint 600 példányt használtak fel gyakorlatok során, és a rendszer 92 százalékos hatékonyságot ért el. Harchelyzetben ugyanakkor - a szélsőséges időjárási környezetnek számító indiai-pakisztáni határon - a francia rakéták eredménytelennek bizonyultak. A Magyarországon használt Mistral-konfiguráció nem tartalmazza az eredeti rendszer összes berendezését.

A vizsgálat eddigi megállapításai szerint feltehetően hajtóműhiba miatt robbanhatott fel a rakéta a cél megsemmisítése előtt, a kilövés pedig az indítószerkezet tápegységének meghibásodása miatt nem sikerült elsőre. Eddig összesen 16 rakétát lőtt ki a honvédség, ebből összesen három nem talált célba.

A honvédelmi miniszter nemrégiben arról számolt be, hogy az elsődleges vizsgálatok szerint egy madárrajba ütközött, s ezért robbant fel korábban a rakéta.

Az ellenzék átfogó vizsgálatot szorgalmaz

Simicskó István, a testület fideszes alelnöke és Karsai Péter MDF-es képviselő is úgy vélekedett, hogy mindenképpen ki kell vizsgálni a Mistral-rakétarendszer használatának tapasztalatait és utaltak arra, hogy a Horn-kormány ideje alatt végrehajtott beszerzés során "nem volt minden rendben". Keleti György, a testület MSZP-s elnöke közölte, az albizottság vizsgálata akár a beszerzés megvalósulásának körülményeire is kiterjedhet.

A haditechnikai albizottság először azt fogja megvitatni, hogy képes-e objektív vizsgálatot folytatni a Mistral-ügyben, ugyanis többen úgy vélekedtek a testületben, hogy a haditechnikai szakértők között is lehetnek olyanok, akik pártok vagy különböző fegyverrendszerek elkötelezettjei.

Éjjel nem látnak

Havril András a Szablya elnevezésű éleslövészettel egybekötött harcászati gyakorlat tapasztalatairól szólva elmondta, hogy az elmúlt egy év során nagyon sokat fejlődött az együttműködés a hadsereg szárazföldi alakulatai és a légierő között. A közelmúltban megtartott éjszaki lövészet során azonban kiderült, hogy a honvédségnél rendszeresített éjjellátó eszközök nem felelnek meg a mai követelményeknek. Megállapították, hogy a hadsereg az elmúlt évek során elhanyagolta az éjszakai gyakorlatoztatást, ezért erre a jövőben komoly figyelmet szeretnének majd fordítani. Havril András szerint a hadsereg éjjellátó eszközeit fejleszteni kell.

Nagy Testvérrel nem jó?

A testület ülésén felszólaló képviselők közül többen úgy vélekedtek: nem biztos, hogy jó "imázsépítés" a Magyar Honvédségnek az, hogy katonái a tv2 Big Brother című valóságshow-jában több napon keresztül szerepelnek.

Iváncsik Imre, a szaktárca politikai államtitkára közölte, hogy "házon belül" sem egységes a megítélése a hadsereg Big Brotherben való szereplésének. Mint mondta, személy szerint neki sem tetszik ez a fajta szereplés, arról pedig nem tudott tájékoztatást adni, hogy ez pénzbe kerül-e a hadseregnek. Havril András közölte, hogy a szereplésre a Honvéd Vezérkar parancsnoka adott engedélyt.

Az Index információi szerint a honvédelmi tárcának hozzávetőlegesen egymillió forintjába kerül, hogy a Big Brother egy héten át népszerűsíti a honvédséget. Pontos összeget azonban se a honvédelmi tárca, sem pedig a produkció főszerkesztője nem közölt.

Ki lövetné le a terroristák gépét?

Iváncsik Imre kérdésre válaszolva arról is beszámolt, hogy a Honvédelmi Minisztérium tavaszra tervezi előkészíteni azt az alkotmánymódosítást, amely kapcsolatos a hadsereg csapatmozgásainak engedélyezésével, illetve azzal is, hogy ki adhatna tűzparancsot egy terroristák által eltérített repülőgép esetleges lelövésére. Jelenleg ez utóbbit semmilyen jogszabály nem rögzíti.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!