Benedek
-5 °C
5 °C

Boncolási jegyzőkönyvvel sokkolják a magyar képviselőket

2004.11.25. 13:51
Boncolási jegyzőkönyvet küldött a Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Napján minden magyar parlamenti képviselőnek az Amnesty International (AI) magyarországi központja. A szervezet egy valóságos eset alapjául szolgáló jegyzőkönyvet küldött a képviselőknek, amelyekben a boncolóorvos nevéhez a címzett képviselő nevét írták. A levélben felhívják a figyelmet a nők és gyermekek védelmében szükséges jogszabályok megalkotására.
A Nők Elleni Erőszak Megszüntetésének Napja alkalmából csütörtökön az Amnesty International (AI) nemzetközi kampányának keretében a magyar aktivisták az összes magyar parlamenti képviselőhöz levélben fordultak, tartalmazza az AI Magyarország csütörtöki közleménye.

Valódi eseten alapuló jegyzőkönyv

A levélben egy valódi haláleset adatain alapuló boncolási jegyzőkönyvet kap kézhez minden képviselő. A boncoló orvos neve helyett pedig az egyes képviselők neve szerepel. "A figyelemfelhívó akció célja az, hogy a törvényhozók segítsék a szükséges jogszabályok megalkotását, és támogassák egy, az agresszív családtagot távoltartó intézkedés elfogadását" - írta az Indexhez eljuttatott közleményében Fodor Márk, az AI magyarországi igazgatója.

"Ezzel az akcióval azt szeretnénk megértetni a képviselőkkel, hogy mennyire nagy tétje van a döntéseiknek és a lépéseiknek. Nagyon sok nő szenvedéséről és haláláról van most szó. Nekik és gyermekeiknek az otthon nem a biztonságot, hanem az állandó veszélyt jelenti" - írta Fodor Márk, az AI Magyarország igazgatója.

Bírálat Magyarországnak

"Magyarország nem teljesíti a több éve aláírt nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit" - szögezte le, hozzátéve, hogy "Magyarországon minden harmadik napon egy emberéletet követel a családon belüli erőszak". Ezen halálesetek - írta az Amnesty International magyarországi igazgatója - olyan folyamatok végpontjai, amelyek megállíthatóak lennének, "ha előtérbe kerülne az a szemlélet, amely szerint az áldozatok élethez, testi épséghez és biztonsághoz való joga előbbre való az agresszív családtagok azon jogánál, hogy otthonukat háborítatlanul használják".

Az AI Magyarország vasárnaptól két héten át aláírásgyűjtést szervez a parlament előtt a nemzetközi normáknak megfelelő távoltartási törvény mielőbbi elfogadtatása érdekében. Az aláírt íveket december 10-én, az Emberi Jogok Nemzetközi Napján adják át a frakcióvezetőknek.

Felvonulás a családon belüli terror ellen

A világnap alkalmából a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesülettel és a Habeas Corpus Munkacsoporttal közösen az AI Magyarország pénteken felvonulást szervez Budapesten, ahol a "családon belüli terror ellen demonstrál" - áll a közleményben.

Az MTI jelentése emlékezetet, az ENSZ-közgyűlés 1999. december 17-én foglalta határozatba, hogy november 25. A Nők Elleni Erőszak Felszámolásának Nemzetközi Napja legyen. Abban az évben a latin-amerikai és karibi nők első találkozóján hirdették meg ezt a dátumot, annak emlékére, hogy 1961-ben a Dominikai Köztársaságban a Trujillo-diktatúra brutálisan meggyilkolt három aktivistát, a Mirabal nővéreket.

A parlament tavasszal már tárgyalta a családon belüli erőszak elleni törvényt, zárószavazás azonban nem volt a javaslatról, mivel különböző egyeztetésekre hivatkozva levették a témát a napirendről.