Szilárda
0 °C
6 °C

Nők elleni erőszak Kolumbiában

2004.10.14. 12:34
Az Amnesty International emberi jogi szervezet most közölt jelentése szerint a Kolumbiában folyó polgárháborús állapotok közt rengeteg bűncselekményt követnek el a nők rovására. A szervezet szeretné elérni, hogy a nemzetközi közösség gyakoroljon nyomást a dél-amerikai állam kormányára.
A kolumbiai gerillaharcokban a fegyveres csoportok előszeretettel kínoznak, erőszakolnak, gyilkolnak meg nőket, lányokat, derül ki az Amnesty International jelentéséből. Kolumbia negyven éven át tartó polgárháborús időszaka során asszonyok és lányok számtalanszor váltak áldozataivá a tomboló erőszaknak. Az egyszerű támadásokon kívül a fegyveres csoportok rendszeresen rabolnak el nőket vezetőik számára, szexrabszolgának.

Büntetésből erőszakolnak

A jobboldali félkatonai csoportok még azt is feladatuknak érzik, hogy megbüntessék azokat a nőket, akik hiányosan öltözködnek, illetve azokat a fiúkat, akiknek hosszú a hajuk, vagy fülbevalót hordanak. A büntetés egy gyakori formája, hogy savat öntenek az áldozat köldökébe. Természetesen nem csak a jobboldaliak erőszakoskodnak a nőkkel, a baloldali FARC gerillái is gyakran élnek vissza hatalmukkal a civil lakosság rovására. Az Amnesty jelentése szerint az egyenruha sem véd meg az erőszaktól: a fegyveres nőknek még saját elvtársaiktól is tartaniuk kell.

A megerőszakolt asszonyokat és nőket általában kitagadja a családjuk, megalázza a hatóság, nem részesülhetnek egészségügyi szolgáltatásokból és támadóik is ritkán kerülnek bíróság elé, nyilatkozta Stephen Bowen, az Amnesty nagy-britanniai kapmányszervezője.

Az Amnesty céljai

Az emberi jogi csoport szeretné elérni, a nemzetközi közösség gyakoroljon nyomást a kolumbiai kormányra, hogy az szorítsa vissza a nők elleni erőszakot, különösen az állami erőszakszervek kegyetlenkedéseit, és az ország vezetése járjon el megfelelően az erőszak elkövetőivel szemben, az áldozatokról pedig gondoskodjon megfelelően.