Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Medgyessy: Mindannyian szeretnénk jobban élni

2003.05.20. 06:59
Mindannyian szeretnénk jobban élni, s még jobban szeretnénk gyermekeink, unokáink számára a jobb életet - mondta Medgyessy Péter miniszterelnök a Csongrád megyei Algyőn, ahol egy kiállítást nyitott meg. A kormányfő Algyőn felidézte a Paul McCartney-val való találkozását, amikor a zenész az ajándékba kapott magyar furulyán skót dalt játszott el.
Mi magyarok mindig Európában voltunk - hangsúlyozta Medgyessy Péter hétfőn Algyőn. A miniszterelnök a Csongrád megye életét a kezdetektől napjainkig bemutató, Mindig Európában című kiállítást nyitotta meg. Kifejtette, hogy a magyarok gondolkodásukban, törekvéseikben, értékeikben mindig is európaiak voltak. "Nekünk nem kell megmagyaráznunk, hogy mitől kerültünk Európába" - hangsúlyozta.

Ez Európa

Medgyessy Péter szerint Európa igényeket és igényességet jelent. Az igényességről szólva az emberek önmagukkal szembeni igényességét emelte ki, mert - szavai szerint - csak azután van jogunk mással szemben is igényesnek lenni. "Mindannyian szeretnénk jobban élni, s még jobban szeretnénk gyermekeink, unokáink számára a jobb életet" - mutatott rá. Hozzátette: ez az igény, amiért a magyarság mindig is dolgozott, s most talán több esélye van ugyanannyi munkával sokkal előbbre jutni.

A miniszterelnök felidézte a Paul McCartney-val való találkozását, amikor a neves zenész az ajándékba kapott magyar furulyán, amelyet előtte egy magyar kisfiú szólaltatott meg, skót dalt játszott el. Medgyessy Péter szerint ez Európa.

Támogatjuk Románia EU-tagságát

A kormányfő a megnyitót követő sajtóbeszélgetésen az eurorégiókkal kapcsolatos kérdésre válaszolva fontosnak nevezte, hogy eredményes legyen az eurorégiós gondolkodás. "Ezért támogatjuk Románia uniós tagságát, és szeretnénk, ha folytatódna a szerb demokratizálódási folyamat, amellyel közelebb kerülhetnének az uniós csatlakozás esélyéhez" - fejtette ki. Véleménye szerint a határokon átívelő eurorégiók segítsége szükséges ahhoz, hogy a határon túl élő magyarság könnyebben kapcsolatot tudjon teremteni az anyaországgal.

Medgyessy Péter Csongrád megyei programja befejezéseként részt vett a szegedi új zsinagóga felavatásának 100. évfordulója alkalmából rendezett kántor hangversenyen, amelyen átadták a Szegedi Zsidó Hitközség közgyűlése által az idén alapított Löw Lipót- és Löw Immánuel-díjakat. Az elismeréseket olyan személyek kapták, akik maradandót cselekedtek a zsidó vallás fennmaradása, a szegedi hitközség erősítése és értékeinek megőrzése érdekében.