Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Elutasították a Fidesz alkotmánybíró-jelöltjeit

2005.09.05. 18:11
Legalább egy hetet késik az alkotmánybírák megválasztása, miután hétfői ülésén a parlament illetékes bizottsága a Fidesz mindkát jelöltjét elutasította. A Fidesz Áder János múlt heti hibája miatt kényszerült új jelölésre, eredeti jelöltjük, Lábady Tamás nem vállalta a felkérést.

Elvetette a Fidesz jelöltjeit az alkotmánybíróság tagjainak megválasztását előkészítő bizottság. A Fidesz korábbi jelöltje, Lábady Tamás visszalépése után - a Pécsi Ítélőtábla főbíráját tévedésből jelölték - két, a nyilvánosság előt meg nem nevezett jelöltet terjesztett a testület elé.

Az egyik személyt már korábban elutasították, a másik jelölt pedig nem felelt meg annak a jogszabálynak, amely előírja az alkotmánybírói poszt betöltésének feltételeit, indokolta a bizottság döntését Szili Katalin házelnök. Szili a nagydoktori cím, a szükséges húsz év szakmai gyakorlat és az egyetemi tanári beosztás hiányát említette.

"nem érzik fiaskónak ezt az elutasítást" - jelentette ki a bizottság ülése után Répássy Róbert, a Fidesz delegáltja. Úgy vélte, egy olyan elavult jogszabály alapján kell jelölni, amin az élet már túllépett.

A jelölő bizottság jövő hétfőn - szeptember 12-én - délelőtt ismét összeül, és egyeztet az újabb javaslatról. Ezen az ülésen döntenek arról is, hogy még ugyanezen a napon szavazzanak-e két személyről, s a másik két jelöltről a voksolást egy héttel később, szeptember 19-én tartsák-e meg. A lehetőségek között van az is, hogy mind a négy alkotmánybíró megválasztására szeptember 19-én kerüljön sor.

Az eredeti terv szerint szeptember 12-én választották volna meg az alkotmánybírákat. Holló András, a testület jelenlegi elnökének mandátuma szeptember végén lejár. Ha addig nem sikerül megválasztani az új bírákat - köztük az újra felkért Hollót -, az alkotmánybíróság működésképtelenné válik.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft