Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Nagypárti konszenzus az elvtelenségben

2005.09.06. 16:25
Noha négypárti konszenzus van arról, hogy egy tárgyalás alatt lévő törvényjavaslat értelmében ne lehessen újraválasztani az alkotmánybírókat, a két nagy párt úgy csinál, mintha nem lenne ilyen megállapodás.

Két alkotmánybíró újraválasztására tett javaslatot a múlt héten a Fidesz és az MSZP. A szocialisták az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét, Holló Andrást, a Fidesz pedig egy volt alkotmánybíró, Lábady Tamás nevét dobta be saját jelöltjeként. Az újraválasztással szemben az SZDSZ és az MDF is elvi fenntartásait hangoztatta, jelezve egyúttal, hogy a személyekkel kapcsolatban nincsenek kifogásai.

Lábady jelölése ráadásul - mint kiderült - elhamarkodott volt, a Pécsi Ítélőtábla jelenlegi vezetője ugyanis a bejelentés után gyorsan egyértelművé tette, beleegyezése nélkül jelölték, és esze ágában sincs újra alkotmánybírónak lenni.

Volt, vagy jelenlegi alkotmánybírók újraválasztását a jelenlegi törvények ugyan lehetővé teszik, de a pártok a színfalak mögött már rég megegyeztek arról, hogy ezt a lehetőséget kiiktatják majd.

A parlament előtt fekszik egy átfogó, az Alkotmánybíróságot is érintő törvénycsomag, amelyből egyértelmű a pártok szándéka. A 2003 júliusában benyújtott törvényjavaslatban szerepel, hogy az alkotmánybírákat - a jelenlegi kilenc év helyett - 12 évre lehet megválasztani. "Az alkotmánybíró nem választható újra" - mondja ki a törvényjavaslat. Úgy tudjuk, hogy a sok ellentét ellenére ebben a két pontban mind a négy parlamenti párt egyetértett.

A fideszes Répássy Róbert az Indexnek azzal indokolta egy volt alkotmánybíró jelölését, hogy ezt a jelenleg hatályos törvény nem tiltja, sőt, kifejezetten lehetővé teszi, igaz, "csak" kilenc évre. Elmondta, hogy szerintük a kétszer kilenc év egyenértékű az egyszer tizenkét évvel.

A szocialisták illetékesét egyelőre nem tudtuk elérni.

Az alkotmánybírák megválasztásához kétharmados parlamenti többségre van szükség. A törvény szerint 11 fős Alkotmánybíróságba több mint két éve nem tudtak egyetlen új tagot sem választani a parlamenti pártok. Tavaly december óta pedig a határozatképesség határán, 8 fővel működik a testület. Holló András mandátuma két hónap múlva lejár. Ha addig nem sikerül alkotmánybírákat választani, működésképtelenné válik az intézmény.

Három jelöltet támogattak
A parlament alkotmányügyi bizottsága kedden egyhangúlag támogatta Bragyova András, Holló András és Kovács Péter alkotmánybíróvá választását. A negyedik jelöltről hétfőn egyeztetnek a pártok.