Emőke
-4 °C
9 °C

Svédországban lerobbant a magyar honvédség An-26-osa

2005.01.26. 18:29
Lerobbant a Magyar Honvédség An-26-osa Svédországban. A repülőgép a Gripen vadászgépek bemutatójára szálította a delegáció tagjait. A lerobbant gép helyett egy másik An-26-os érkezett a küldöttségért.

Kijavították a hibát a Magyar Honvédség An-26-os szállító repülőgépén, amely egy műszaki hiba miatt kedden nem tudott visszarepülni Svédországból - közölte Buczkó Imre dandártábornok, a magyar légierő parancsnokhelyettese az MTI érdeklődésére szerdán. A szállító repülőgép személyzete a kétmotoros gép egyik légcsavarjánál észlelt olajfolyást, ezért a svédországi Linköpingben kedden tartott Gripen-ünnepségre érkezett magyar küldöttségért egy másik An-26-ost kellett a helyszínre küldeni.

Alkatrészekkel érkezett a tartalékrepülő

Buczkó Imre dandártábornok ismertetése szerint az An-26-os személyzete a hétfői leszállást követő átvizsgáláskor észlelte, hogy a kétmotoros repülőgép egyik légcsavarjánál szivárog az olaj. A javításhoz való alkatrészeket - köztük szükség esetére egy légcsavart -, valamint a szerelő személyzetet egy másik An-26-os szállította ki Svédországba kedd délelőtt, majd végül ez a repülőgép hozta haza a magyar küldöttséget.

Buczkó Imre elmondta, a szerelők megállapították, hogy egy tömítőgyűrű "elfáradása" miatt keletkezett az olajfolyás, a hibát pedig már ki is javították. A légcsavar kicserélésére végül nem volt szükség. Az An-26-os a tervek szerint csütörtökön tér haza Szolnokra, addig még egy, az előírásban szereplő próbarepülést hajt végre.

"Bárhol bármikor történhetett volna hasonló

A tábornok hangsúlyozta, hogy egy hasonló meghibásodás bárhol, bármikor előfordulhat, a szolnoki szállítószázad katonái felkészültek az ilyen helyzetek minél előbbi megoldására. Azt is elmondta: ugyan pluszköltség, hogy egy másik repülőgépet kellett a helyszínre küldeni, de tulajdonképpen az éves kiképzési repülések közé tudják sorolni ezt az utat.

Vihart kavart An-26-os beszerzés
Egy 2003. évvégén vásárolt An-26-os gép beszerzése miatt rövidebb ideig nyomozást folytatott a Nemzeti Nyomozó Iroda. A rendőrségnél egy MDF-es képviselő feljelentése nyomán indult vizsgálat a gépvásárlás ügyében, az eljárást azonban végül bűncselekmény hiányában megszüntették. Az ügyben az okozott politikai botrányt, hogy HMminden előzetes versenyeztetés nélkül egy szolnoki kft-n keresztül vásárolta meg a gépet. A korábbi híradásokbvól kiderült: a vámpapírok tanúsága szerint a gépet egy ciprusi off-shore cég adta el a szolnoki Kft-nek 1 millió nyolcszázezer dollárért, míg a gép javításáért három ukrán cég számlázott százezer dollárt. Időközben kiderült, hogy a magyar cég ügyvezetőjét, aki korábban egy szolnoki katonai alakulat műszaki vezetője volt, egy helikopter beszerzési ügyben már jogerősen elítélték.