Béla
13 °C
27 °C

Csütörtöktől akcióban az Autópálya Rendőrség

2004.06.29. 16:20
A balesetek számának csökkentése érdekében, az autópályák köz- és közlekedésbiztonságának javításáért jön létre csütörtökön az Országos Rendőr-főkapitányság alárendeltségébe kerülő Autópálya Rendőrség. A szervezet illetékességi területe a magyarországi összefüggő gyorsforgalmi úthálózatra, az autópályák és a kijelölt autóutak területére, valamint az autópályák melletti parkolókra terjed ki.
Az egyik napilap információival némiképp ellentmondóan az Autópálya Rendőrség megalakulásáról tartottak kedden sajtótájékoztatót. Az autópályák köz- és közlekedésbiztonságának javítását, a balesetek számának csökkentését várják a július 1-jén Rendészeti Biztonsági Szolgálat keretein belül működését megkezdő egységes, központi irányítású Autópálya Rendőrségtől - mondta a szervezet parancsnoka kedden Budapesten. Az Autópálya Rendőrség illetékességi területe a magyarországi összefüggő gyorsforgalmi úthálózatra, az autópályák és a kijelölt autóutak területére, valamint az autópályák melletti parkolókra terjed ki - közölte sajtótájékoztatón Simon Tamás ezredes. A parancsnok elmondta: feladatuk a köz- és közlekedésbiztonsági feladatok ellátása a gyorsforgalmi úthálózaton, az utak forgalmának ellenőrzése, közlekedési balesetek helyszíni szemléje, a közlekedés biztonságát veszélyeztető cselekmények megelőzése és felderítése.

Július elsején kezdik munkájukat

Az Autópálya Rendőrség jogelődje az 1970-es években alakult Útellenőrzési Parancsnokság, mely állandó ügyeleti szolgálattal biztosította az alárendeltségébe tartozó útellenőrző és vegyes alosztályok munkáját. Több átszervezés után 1991-ben jött létre az Országos Rendőr-főkapitányság irányítása alatt az Autópálya Rendőrség Parancsnokság, amely 1992-ben tevékenységét beszüntette, az autópálya alegységek ismét a megyei rendőr-főkapitányságok és a rendőrkapitányságok irányítása alá kerültek.

Az autópályák köz- és közlekedésbiztonságának megteremtése érdekében, az ORFK szervezeti korszerűsítéséről szóló belügyminisztériumi utasítás alapján a Rendészeti Biztonsági Szolgálat alegységeként egy egységes, központi irányítású Autópálya Rendőrség kezdi meg működését 2004. július 1-én. Az Autópálya Rendőrség két központi osztályból és 9 alosztályból épül fel. Rendszeresített létszáma 292 fő lesz, jelenlegi állománya 256 fő, melyet az autópálya-hálózat bővítésével további alosztályokkal és osztályokkal kívánnak fejleszteni.

Aszfalton, levegőben

Az alegységet 16 darab motorkerékpárral, valamint 33 darab nagy teljesítményű személygépkocsival, sebességmérő készülékekkel és egyéb technikai eszközökkel szerelik fel. A Légirendészeti Parancsnokság helikoptereit is bevonják a közlekedés ellenőrzésébe.

Az Autópálya Rendőrség illetékességi területe a Magyar Köztársaság területén található összefüggő gyorsforgalmi úthálózata, az autópályák és a kijelölt autóutak területére, az autópályák mellett található parkolókra, műtárgyakra terjed ki. Továbbra is a területileg illetékes rendőrkapitányságok ellenőrzik a pályák környezetében található sportlétesítményeket, bevásárló központokat.

Az Autópálya Rendőrség feladatai
  • a köz-, és közlekedésbiztonsági feladatok ellátása a gyorsforgalmi úthálózaton, a utak forgalmának ellenőrzése, felügyelete,
  • az illetékességi területén bekövetkezett közlekedési balesetek helyszíni szemléjének, a közlekedési bűncselekmények vizsgálatának végrehajtása,
  • a közlekedés biztonságát veszélyeztető cselekmények megelőzése, felderítése,
  • a közúti árufuvarozás, a veszélyes árukat (ADR) szállító járművek kiemelt ellenőrzése,
  • a jogszabályban előírt vezetési és pihenő idők (AETR) betartásának ellenőrzése a teher- és személyszállító járművek vonatkozásában,
  • a gyorsforgalmi úthálózat üzemeltetése, fenntartása, felújítása és építése kapcsán felmerülő közúti közlekedési szakhatósági tevékenység ellátása,
  • a hatáskörébe utalt bűncselekmények esetében a nyomozási feladatok ellátása, intézkedések végrehajtása a bűncselekmények megelőzése, megszakítása és megakadályozása érdekében.