József, Bánk
-6 °C
0 °C

Állami filmjogvásár milliárdos bűvészmutatvánnyal

2005.04.22. 15:10
A Nemzeti Filmarchívum igazgatója a parlament egyik bizottságának szerdai ülésén hüledezett, amikor hivatalosan is megtudta, hogy négy állami stúdió 900 millió forintot kapott az ÁPV Rt.-től azokért a filmjogokért, amelyeket az archívumnak kellene átadniuk. Az ÁPV Rt. szerint ingyenes átadást a törvény nem tesz lehetővé, ezért kellett ezt az összeget kifizetni. A cégeket még az idén privatizálni akarják.

Nagy meglepetést okozott a filmes szakma 20-30 képviselőjének, hogy a Halász János fideszes képviselő által vezetett kulturális és sajtóbizottság ellenőrző albizottságának ülésén kiderült, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. egy tavaly karácsony napjaiban összehozott tranzakcióval közel 1 milliárd forintot áldozott olyan filmjogok megvételére, amelyeket az állami kézben lévő stúdióknak amúgy is át kellett volna adniuk a Nemzeti Filmarchívumnak.

Kitisztítás 80 millióért

Az Index információi szerint a már korábban is szanált Objektív, Hunnia, Budapest Filmstúdió, és a Pannónia kapott abból a 900 millió forintból, amelyet az ÁPV Rt. a szintén százszázalékos állami tulajdonban lévő Dialóg Kft. közbeiktatásával fizetett ki. Az állami vagyonkezelő további 80 milliót fordított arra, hogy a tényleges tevékenységet évek óta nem folytató Dialógot "kitisztítsa", és alkalmassá tegye a filmjogokra fordított összeg fogadására. A tavaly december 27-én éjszakába nyúlóan létrehozott üzletről Vági Márton, az ÁPV Rt. vezérigazgatója beszélt az albizottság ülésén a filmfinanszírozási téma miatt összegyűlt népes filmes szakembergárda előtt.

Nem egyértelműen kínálják

A filmvagyon felértékelése megtörtént, ezen az értéken egy adásvételi ügyletet kezdeményeztünk - jelentette ki Vági. Az ÁPV Rt vezérigazgatója azt állította, azért kellett a négy cégnek fizetni, mert "a privatizációs törvény eszköz ingyenes átadását nem teszi lehetővé". Vági elmondta, hogy a stúdiókat még az idén privatizálni akarják a mostani vezetésük közreműködésével. A vezérigazgató szerint ugyan "egyértelműen és egyoldalúan" az ÁPV Rt. nem tudja számukra fölkínálni a vételt, a törvény nem teszi lehetővé, "de minden eszközzel azon vagyunk, az az elsődleges szempont, hogy az a szakmai kör, aki a társaság történetében vagy múltjában megjelent, az jusson tulajdonosi lehetőséghez a jövőre nézve". A 900 milliós díj ellenére a megállapodás szerint a megvásárolt filmjogok "átmeneti jelleggel" 2006 végig egyébként továbbra is az érintett cégeknél maradnának, vagyis a tranzakció ellenére továbbra is ők kasszírozhatnák a jogdíjakat.

Legfeljebb beleugatunk

A bizottsági ülésen megjelentek közül a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke, Grunwalsky Ferenc hozzászólásában jelezte, hogy a közalapítványt nem vonták be az ügyletbe, sőt meg sem kérdezte senki, "hogy ez nekünk tetszik-e". "Mi legfeljebb erőszakosan beleugatunk, hogy ez nem tetszik, mi ennek szeretnénk a magyarázatát hallani" - mondta Grunwalsky hozzátéve: "kifejezetten" sérelmezi, hogy a másfél év alatt hihetetlen bűvészmutatvány-sorozattá vált filmjogátadás "abszolút tudtunkon kívül" zajlott. "Igaza van az ÁPV Rt-nek, hogy ez üzletileg teljesen korrekt. A mi számunkra meg abszolút botrány! Kézzel-lábbal azon vagyok, hogy ne így történjen." - mondta Grunwalsky.

Szellemi támogatás cserébe

A Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója, Gyürei Vera kijelentette, hogy az ÁPV Rt. képviselője tavaly megkereste az archívumot és egy szerződéstervezetet tett le, hogy fogadja el "azzal a feltétellel, hogy mintegy máshoz kerülnek ezek a filmjogok terjesztésre, és cserébe az archívum valamifajta mintegy szellemi támogatásban fog részesülni". "Én erre a levélre, szerződéstervezetre válaszoltam hivatalosan, hogy ezt nem tudjuk elfogadni" - mondta Gyürei és leszögezte, fogalma sincs hogy miért került sor a tranzakcióra.

Mennyi van rá?
A bizottsági ülésen az egymást követő felszólalásokban több verzió is elhangzott arról, hogy 2005-ben milyen nagyságrendű költségvetési támogatást kap a magyar filmgyártás. Schneider Márta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának helyettes államtitkára szerint a 2005-ben "ütemezve" 8 milliárd forintot kellene elérnie a filmszakmai támogatásoknak. Schneider Márta folytatva az elemzést azt mondta, hogy "a 2005. évi költségvetés a Magyar Mozgókép Közalapítvány számára úgy tudja a beígért 6 milliárd forintot biztosítani, hogy a fejezetben lévő 3,739 milliárdhoz éven túli, 2006-ra történő kötelezettségvállalást enged meg, mintegy 2,8 milliárd értékben". Grunwalsky Ferenc, az MMK elnöke viszont azt mondta, hogy 3,3 milliárd lett megszavazva és ennyi a stabilan várható támogatás a közalapítványon keresztül, ugyanakkor 8,5 milliárdot ígértek a filmszakmának, amiből "6,5 milliárd szükséges ahhoz", hogy a meghatározott ütemezésben folytatódjon a finanszírozás átalakítási folyamata.