Az APEH-től félt Jankovics Marcell

Az APEH-től tartott Jankovics Marcell, ezért nem vette fel az általa vezetett Pannónia Filmstúdió a Magyar Mozgókép Közalapítvány által megítélt költségvetési filmtámogatásokat. Az ismert rajzfilmes az Indexnek azt mondta, hogy az állami vállalat esetleges köztartozásai miatt MMK zárt, meghívásos pályázaton irányította át a pénzeket a Pannónia vezetői által alapított magáncéghez, a Ma-Ra Kft.-hez.
(Az Index szerdai cikkében beszámolt arról, hogy az egyelőre még kizárólagos állami tulajdonban lévő Pannónia közös magánosítását tervezte a Fidesz EP-listáján szereplő rajzfilmes, Jankovics Marcell és az erős MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező producer, Gát György. Gát elismerte, hogy érdeklődött a rajzfilmvállalat megvásárlása után.)

A privatizáció előtt álló Pannónia Filmstúdió nehéz helyzetével magyarázza Jankovics Marcell, ügyvezető igazgató, hogy a nagy múltú rajzfilmvállalat helyett újabban miért a menedzsment magáncégeiből alakult kft. kapja az állami filmtámogatásokat.

Pénzt mérj

Targédia 375 millióért
Jankovics Marcell elmondta, hogy becslései szerint még mintegy 100 millió forint hiányzik nagy munkájának, az 1989-ben megkezdett Ember tragédiájának befejezéséhez. A két és fél órásra tervezett alkotás az idén, az MMK május 28-án közzétett animációs szakkollégiumi döntése alapján 30 millió forintot kapott az egészestés filmekre elkülönített 70 milliós keretből. Jankovics számítása szerint a 15 éve megkezdett és 2007-es befejezéssel tervezett munkája percenként 2,5 millió, azaz összesen mintegy 375 millió forintba kerül majd. Az MMK a mű korábbi stádiumaiban már többnyire évente 5 millió forinttal támogatta a Tragédia rajzos változatának munkálatait.
Jankovics Marcell az Indexnek elmondta, hogy miután tavaly "olyan helyzet" állt elő a Pannóniánál, hogy "a bevételeket elvonhatja az APEH", a Pannónia által megpályázott és 2003 májusában megnyert pénzeket novemberben a Ma-Ra Kft vette fel. A Ma-Ra Magyar Rajzfilm Produkciós Iroda Kft., amelyben a Pannónia több vezetőjének kft-je mellett maga Jankovics is tulajdonos az "Észt mérj" Kulturális Kft.-n keresztül, több éve működik a Pannóniával szimbiózisban. A Ma-Rához a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) zárt, meghívásos pályázaton irányította át a pannóniások tíz filmjének megítélt mintegy 40 milliós támogatást. Az egyenként 2,5-15 millió forintos állami pénz így nem az éppen köztartozásokkal is küzdő 100 százalékos állami tulajdonban lévő Pannónia számlájára ment.

Átalakultak

"A Pannónia átalakult Ma-Rává", mondta el érdeklődésünkre Szemadám György, a pannóniásoknak évente a pályázati pénzek általában egyharmadát megítélő Animációs Szakkollégium elnöke, aki szerint nekik nem azzal kell foglalkozni, hogy milyen gazdasági háttérrel rendelkeznek a pályázó cégek. Ezt a feladatot a közalapítvány gazdasági vezetői, projektmenedzserei végzik, el, és vétójoguk van a pénzek odaítélésénél. Jankovics Marcell és a Pannónia alkotóinál az elkészült munkáik, és a művészi kvalitások játszanak szerepet a döntésben, no és - mondta el Szemadám -, hogy a Pannóniával és a Kecskemétfilmmel együtt a magyar animációs szakma "80 százalékát ők adják".

Nincs pénz

Jankovics szerint a pangó rajzfilmes üzletág miatt volt szükség egy üzletszerzésre specializálódott cég létrehozására, de a Pannóniához hasonlóan a Ma-Ra sem volt sikeres, ezért , mint mondja, valójában sem a Ma-Rának sem a Pannóniának nincs pénze. Az ügyvezető szerint a Ma-Ra Kft. segítségére továbbra is szüksége van a Pannóniának, mivel a tulajdonos, az ÁPV Rt. megtiltotta a kötelezettséggel járó szerződések kötését. Az idén ezért a Pannónia már nem is indult az MMK pályázatán. A közalapítvány a Ma-Ra nevében pályázó "pannóniások" hat produkciójára ítélt meg közel 72 millió forintot. Jankovics azt állította az Indexnek, hogy a cseréről és annak indokairól az MMK kuratóriuma is tudott és azt jóvá is hagyta.

Csak hívásra ment

A Pannónia ügyvezetője cáfolta, hogy ő ajánlotta volna Gát György producert az ÁPV Rt. vezetőinél a filmvállalat leendő privatizátorának. A Fidesz EP-listáján is szereplő Jankovics elismerte ugyan, hogy az EU-rajzfilm körüli botrányok miatt elhíresült Gáttal együtt valóban tárgyalt Vásárhelyi Istvánnal, az ÁPV Rt. igazgatósági tagjával, ám mint hangsúlyozta, a magánosításról folyó beszélgetésen kizárólag Gát hívására vett részt. Jankovics szerint volt ugyan egy közös elképzelés a Pannónia megvásárlására, de mára ismét a "kollégákkal" együtt véghez vitt privatizáció tervét támogatja.

Sürgetésre szolgál

Vásárhelyi István, az ÁPV Rt. igazgatósági tagja az Indexnek úgy vélekedett, hogy a privatizációról való üzengetés a sajtón keresztül nyilvánvalóan a pályázat kiírásának sürgetésére szolgál. Mint mondta, privatizáció lesz, miután az ÁPV prortfoliójában nem tartja meg a filmes vállalatokat, ám azt nem a jelenlegi menedzsment kívánságai szerint fogják lebonyolítani. Vásárhelyi cáfolva Jankovicsot elmondta azt is, hogy az rt. a magánosítás sikere érdekében csupán a hosszú távú szerződések kötését tiltja, a pályázati pénzek felvételére ez a tilalom nem vonatkozik. Vásárhelyi az Index kérésére azt mondta, nem ismeri részletekeiben a Pannónia és a Ma-Ra tevékenységét.