Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Figyelmeztetésnek szánták az arubai Torgyán-fotót

2001.08.16. 10:05
A katonai hírszerzés egyik volt vezetője adott megbízást a Torgyán Józsefet és tanácsadóit kompromittáló, Aruba-szigeti felvétel elkészítésére - értesült a Magyar Nemzet. A volt felderítő ugyanis a MiG katonai vadászgépek felújításban érdekelt orosz fél és a kisgazda vezetésű honvédelmi tárca között épített kapcsolatokat, miközben megszervezte Torgyán és a korrupciós ügyben részt vevő tanácsadói megfigyelését is.
A MiG-ek modernizációjára vonatkozó szándéknyilatkozat aláírásával nagyjából egy időben a felújítást ajánlgató németek homolyos körülmények között letétbe helyeztek nyolcmillió eurót - tudta meg a Magyar Nemzet. Mint ismeretes a nyilatkozatot Szabó János honvédelmi miniszter írta alá Orbán Viktor miniszterelnök külföldi távolléte alatt. Miután a kormányfő hazatért kategórikusan kijelentette: szó sem lehet MiG-felújításról, új vadászrepülőgépeket kell beszereznie az országnak.

Torgyán József
A Magyar Nemzet szerint egy volt katonai felderítő a húsz milliárdos MiG-beruházásban érdekelt orosz fél és a kisgazda vezetésű honvédelmi tárca között épített kapcsolatokat. Eközben megszervezte Torgyán József és a korrupciós ügyben részt vevő közeli cimborái, egyébként kisgazda tanácsadók megfigyelését is. Így született az a fényképfelvétel, amely a Karib-tengeri Aruba-szigeti utazásakor készült tavaly januárban, s bejárta az egész magyar sajtót. Ezen a képen Simon László, Torgyán József és Pákh Imre gyalogol a tengerben.

Akkor a luxusutazások bizonyítékaként került nyilvánosságra a felvétel, s a képet figyelmeztetésnek szánták. Az arubai kikapcsolódás közben egyeztetések folytak a MiG modernizációról, ám valószínű, hogy Torgyán tanácsadói nem tájékoztatták a pártelnököt a beruházással kapcsolatos korrupciós pénzmozgásokról - állítja a Magyar Nemzet.

Demszky állít, Tufo cáfol

Demszky Gábor budapesti főpolgármester szerdán azt állította: Peter Tufo egykori amerikai nagykövet már másfél évvel ezelőtt tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt arról, hogy a MiG 29-esek felújítása kapcsán korrupció gyanúja merült fel. Peter Tufo nem erősítette meg a szabad demokrata főpolgármester állítását, de diplomatikusan közölte azt is, nem kíván nyilvánosan vitatkozni senkivel arról, nagykövetként mikor, miről folytatott magánbeszélgetéseket.

Annyit a nagykövet elismert, hogy Orbán Viktorral sok minden más mellett a MiG-ekről is szót ejtett. Viszontválaszában Demszky kifejtette: ő nem kapott semmilyen dokumentumot az üggyel kapcsolatban az amerikai diplomatától, de nem tekinti magánbeszélgetésnek azt, amiről főpolgármesterként, illetve pártelnökként beszélt. Tufo szavait pedig nem tekinti cáfolatnak.