Sára, Márió
2 °C
6 °C

Bizottság vizsgálja a HM állítólagos korrupciós ügyét

2001.08.14. 17:40
Várhatóan jövő szerdára hívja össze az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát a testület szocialista elnöke, annak érdekében, hogy tisztázzák a MIG-29-es vadászgépek felújítása kapcsán felmerült, korrupcióra utaló információkat. Ugyanakkor Budapesten tárgyal a török delegáció a vadászgép-beszerzésekkel kapcsolatban, a minisztérium azonban semmit sem kíván nyilvánosságra hozni az ajánlatok üzleti és műszaki tartalmáról.
Keleti György, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy az ülésen a tervek szerint a nemzetbiztonsági minisztert, vagy annak államtitkárát, a honvédelmi minisztert, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjét és a Katonai Biztonsági Hivatal igazgatóját hallgatnák meg az ügyben.

A stop! internetes portál a múlt héten azt adta hírül: korrupciós ügyről szerzett tudomást a Nemzetbiztonsági Hivatal a honvédségi vadászgép-beszerzés ügyében, mi több, a Honvédelmi Minisztérium egyik legmagasabb beosztású tagja ellen már közvetett bizonyítékok is rendelkezésre állnak. Többen tudni vélték, hogy Homoki János politikai államtitkárról van szó, a kisgazda államtitkár azonban külföldi útjáról hazatérve kategórikusan cáfolta ezeket az értesüléseket. Így tett Simicskó István, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetbiztonsági államtitkára is, amikor a tv2 Tényeknek úgy nyilatkozott, hogy "jelenleg nincs olyan információ a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) birtokában, amely teljes mértékben alátámasztaná az internetes újság állításait."

Keleti György ugyanakkor úgy véli: nemzetbiztonsági szempontból nem közömbös, ha egy vezető politikust - a hírek szerint - egy külföldi cég korrumpált.

Vadászgép-beszerzés: a török delegáció Budapesten

A török kormány képviselői kedden Budapesten tárgyaltak a használt vadászrepülőgépek beszerzéséről Magyarországnak tett ajánlatukról. Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője az üggyel kapcsolatban mindössze annyit kívánt közölni, hogy a tárca szakértői, a terveknek megfelelően, augusztus végéig az összes ajánlatot kiértékelik. Közlése szerint a minisztérium semmit sem kíván nyilvánosságra hozni az ajánlatok üzleti és műszaki tartalmáról.

A honvédelmi tárca július végén jelentette be, hogy a török kormányzat is ajánlatot tett 24 vadászrepülőgép bérlésére, csakúgy, mint korábban az Egyesült Államok és a svéd-brit konzorcium. A szóvivő akkor azt nyilatkozta, hogy a HM szakértői meg fogják vizsgálni ezt az ajánlatot is, és ha szükséges, személyes megbeszélést kezdeményeznek a török kormányzat illetékeseivel.