Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Orbán: Kivizsgáljuk a HM korrupciós ügyét

2001.08.15. 10:54
A kormányfő szokásos szerda reggeli interjújában egy korábbi Magyar Fórum-cikkre hivatkozott a Dunaferr előző vezetőinek kifizetett sikerdíjak kapcsán, mondván az írásban "szerepeltek mindenféle fizetési számok is". Orbán Viktor kijelentette, a kormány kész foglalkozni a vadászgép-felújítás kapcsán történt feltételezett korrupcióval.

A kormány kész külön foglalkozni a vadászrepülőgép-felújítás kapcsán feltételezett korrupció kérdésével, ha az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt olyan tények merülnek fel ez ügyben, amelyek ezt indokolják. Orbán Viktor miniszterelnök szavai szerint ma még senki nem tudja megmondani, hogy történt-e olyasmi az ügyben, ami erkölcsi vagy jogi szempontból helytelenítendő.

Demszky szerint Orbánnak másfél éve szólt Tufo

Demszky Gábor szerdán kijelentette: tudomása van arról, Peter Tufo volt amerikai nagykövet másfél évvel ezelőtt tájékoztatta Orbán Viktort arról, hogy a MiG típusú harci repülőgépek felújításának ügyében felmerült a korrupció gyanúja. A főpolgármester a volt nagykövettől szerzett információira hivatkozva elmondta: Peter Tufo az FBI által Magyarországon lefolytatott vizsgálat alapján anyagokat adott át a miniszterelnöknek és a kormány illetékes tagjainak a korrupció gyanúval kapcsolatban. A szabad demokrata politikus szerint az ügyben indult nyomozás. Hozzátette: másfél éve vár arra, hogy a miniszterelnök vagy a titkosszolgálat előáll a nyomozásról szóló anyaggal, és az ügyészségi vizsgálat elindul.

Peter Tufo csodálkozik

Az Egyesült Államok volt budapesti nagykövete meglepetéssel értesült Demszky Gábor nyilatkozatáról és közölte: nem kívánja nyilvánosan kommentálni korábbi magánbeszélgetéseit. A volt nagykövet hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem adott át írásos dokumentációt a miniszterelnöknek azzal a szerződéssel kapcsolatban, amelyet a magyar honvédelmi minisztérium írt alá orosz és német cégekkel a repülőgépek korszerűsítéséről. Az FBI pedig soha, semmilyen módon nem folyt bele ebbe a kérdésbe - tette hozzá Peter Tufo.

Orbán az újjáépítéssel foglalkozott a rendkívüli ülés helyett

Pártpolitikai kampányokban egyelőre nem veszek részt, akkor sem, ha ezek színpada a Parlament - szögezte le a kormányfő arra a kérdésre válaszolva, hogy miért nem jelent meg a Ház hétfői rendkívüli ülésén. A gyakorlati élet minden pártpolitikai rohamra megadja a választ, a kormány azzal töltötte az elmúlt két napját, hogy megpróbált segíteni a beregi árvíz során nehéz helyzetbe jutott embereken - jelentette ki a kormányfő.

A kormány lépéseket fontolgat Dunaferr-ügyben

Az ülésen is felemerült, majd a Fidesz bejelentése után fordulatot vett Dunaferr-ügyről Orbán úgy vélekedett, hogy köztudott dolog volt, hogy az előző kormány idején, egy "jogtörténeti érdekességnek minősíthető" vagyonkezelői szerződés alapján, több milliárd forintos sikerdíjat fizettek ki az állami cég vezetőinek. A kormányfő egy, a Magyar Fórumban korábban olvasott cikkre hivatkozott, mert abban "szerepeltek mindenféle fizetési számok is". A kormányfő álláspontja szerint a magyar közvélemény értetlenül áll az előtt, hogy miképpen lehetséges ilyen összegű pénzeket fizetésként felvenni, különösen akkor, ha egyes szakemberek szerint vitatható, milyen teljesítmény húzódik meg mindemögött.

Orbán Viktor nézete szerint az a kérdés vetődik fel, hogy a szerződéskötés körülményei, az indokolatlannak tűnő sikerdíjak fizetése nem alapoznak-e meg esetleg olyan későbbi jogi eljárásokat, amelyeket a kormánynak kellene megindítani.

Iratok tűntek el az ÁPV Rt.-nél

Ezzel szemben a Népszabadságnak nyilatkozó Suchmann Tamás privatizációs exminiszter szerint a rendőrség a Dunaferr vagyonkezelői szerződésének ügyében ismeretlen tettes ellen operatív nyomozási szakaszban van, és az ÁPV Rt. korábbi dolgozóit is kihallgatták. A megidézett volt ÁPV Rt.-s tanúk megdöbbenve tapasztalták, hogy az iratok között nem voltak meg a pályáztatás törvényességét és szakszerűségét bizonyító közjegyzői nyilatkozatok, és a meghallgatás során hiába kérték a nyomozóhatóságoktól, hogy betekinthessenek ezekbe. Ezért Suchman a legfőbb ügyészhez és az országos rendőrfőkapitányhoz fordult írásban, hogy az eljárás törvényes és szakszerű lefolytatásához szerezzék be az iratokat.

A Fidesz-frakció titkosított dokumentumokat idézett

Szájer József
A Népszabadság azt is megemlíti, hogy az, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) által készített, és hétfőn minden parlamenti képviselőhöz eljuttatott összefoglaló, amelyre sajtótájékoztatóján Szájer József és Rogán Antal hivatkozott, 30 évre titkosított. A fideszes politikusok azt állították, hogy a Dunaferr vagyonát működtető Acél XXI. Kft. huszonegy tulajdonosa egymilliárd forint sikerdíjat, 1996-2001 között pedig bérjövedelemként és egyéb juttatásként további egymilliárd 620 millió forintot vett fel. Mint ismert, a legnagyobb kormánypárt frakciója eseti bizottság felállítását kezdeményezi az állami nagyvállalat gazdálkodásának 1994 és 98 közötti kivizsgálására.

Keller László, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt kéri Bogár Lászlótól, a MeH politikai államtitkárától, hogy oldja fel a dokumentum nem nyilvános minősítését, mert a képviselők nem dolgozhatnak belőle, a Fidesz viszont nyilvános sajtótájékoztatókon idézi.

Félmilliárdot vehetnek ki cégükből a Dunaferr vagyonkezelői

A Napi Gazdaság szerdai írása szerint a Dunaferr Rt. 1996-97. évi, sokat vitatott vagyonnövekedése után kiszámlázott és megkapott összesen mintegy 400 millió forint a legfőbb tétele annak a közel félmilliárd forintos összegnek, amelyet hamarosan feloszthat egymás között a társaság vagyonkezelését tavaly év végéig végző, főként a korábbi menedzsmentből álló Acél-XXI. Kft. húsz tagja. A vállalkozást ugyanis hamarosan végelszámolják, így az esetleges terhek rendezése után megmaradó vagyon a tagokat tulajdoni arányuk szerint illeti meg.