Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A szerencsében bíznak Beregben

2002.01.29. 08:46
Csak a szerencse és nem a technika mentheti meg a beregi falvakat egy a tavalyihoz hasonló nagyságú áradás esetén - nyilatkozta az Indexnek Helmeczy László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság elnöke. A kampányban előkerült az árvízvédelem: az ellenzék szerint a kormány nem fejlesztette a gátrendszereket, a vízügyi tárca viszont büszke az elért eredményekre.
A Berettyón levonuló árhullám miatt a folyó teljes magyarországi szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG) - közölte Bara Sándor védelemvezető helyettes. Az árhullám tetőzését a szakemberek hétfőre várják Berettyóújfalú és Szeghalom között. A TIVIZIG 50 dolgozója továbbra is folyamatosan figyeli az árhullám levonulását, a jég mozgását.

Jelenleg több mint 600 hektár földet borít belvíz Hajdú-Bihar megye déli térségében, amelyből 130 hektár a vetés, 150 hektár a szántó és 230 hektár a rét és legelő.

A kampány egyik kisebb visszhangú témájává vált az árvízvédelem és az ehhez kapcsolódó biztosítási ügy. A pengeváltásban az MSZP közleményt adott ki, mely szerint a kormány, illetve a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium eddig nem fektetett elég nagy hangsúlyt az árvízvédelmi beruházásokra. Ezt a tárca politikai államtitkára, Manninger Jenő cáfolta. Azonban a korábban árvíz sújtotta, és a most fenyegetett területeken élők továbbra sem érzik magukat biztonságban.

A tárca szerint kiálltak a gátra

A Közlekedési és Vízügyi Minisztérium szakmailag megalapozatlannak tartja és nem ért egyet a biztosító társaság döntésével, mely szerint több ezer épületbiztosítást egyoldalúan megszűntetett a Tisza mentén. A minisztérium attól tart: ehhez hozzájárult a riogató nyilatkozatsorozat, melyeket egyes MSZP vezetők az elmúlt napokban tettek.

Manninger Jenő politikai államtitkár hazugságnak tartja Szekeres Imre, az MSZP Országos Elnöksége tagjának ezzel kapcsolatos közleményét. Ebben Szekeres Imre arra szólítja fel a kormányt, hogy "végre hozzákezdjen az árvizeket megelőző beruházásokhoz..."

A minisztérium álláspontja szerint ezzel szemben a megelőző munkát a kormány - Szekeres Imre felhívása nélkül - 1998 óta folyamatosan, szakmai tervek szerint végzi. Az MSZP-SZDSZ kormányzati ciklus alatt a Felső-Tisza területén összesen 5 kilométer, míg a polgári kormányzás eddig eltelt ideje alatt 105 kilométer árvízvédelmi töltésfejlesztés történt mintegy 31 milliárd forint értékben.

Az MSZP a kártalanításról

Az MSZP szombati kongresszusán a párt politikai nyilatkozatot fogadott el a többi közt az árvízveszélyről, amelyben felszólítják a kormányt, hogy teljes körű kártérítési kötelezettség vállalásával garantálja a károk megtérítését.

Számolni kell a veszéllyel

- Komoly vészhelyzet alakulhat ki, ha a jelenlegi tendencia tovább tart, vagyis folytatódik a felmelegedés, illetve számottevő csapadék esik - mondta az Indexnek Helmeczy László. - Engem aggaszt, hogy a hegyekben igen nagy a hó. Bár ott az olvadás még nem kezdődött meg, de legkésőbb márciusban ez a hó elindul lefelé, a beregi folyókba.

A védelmi bizottság vezetője érdeklődésünkre közölte: tavaly decemberben a kormány azt ígérte, jelentős forrásokkal támogatja a beregi árvíz sújtotta települések védelmének kiépítését. A TIVIZIG korábbi jelentése szerint mintegy 120 kilométernyi szakasz szorult azonnali megerősítésre. Idáig e szakaszoknak csak mintegy a felét sikerült biztonságosabbá tenni, de ez még így is több, mint a tervezett.

Fejlesztettek, de keveset

- További gond, hogy a víztározók építése ügyében egyáltalán nem sikerült eredményeket elérni - részletezte Helmeczy. - Összegezve az mondható el, hogy történtek fejlesztések, de ha egy a tavalyihoz fogható árhullámmal találjuk szembe magunkat, akkor nem lehetnek illúzióink: inkább csak a szerencsében bízhatunk, mintsem a technikában.