Kitelepítik Kispalád lakóit

2001.03.06. 07:56
Minden eddiginél magasabb, 716 centiméteres vízszintet mértek kedd hajnalban a Tiszán Tiszabecsnél. A vízszint növekedése egyébként lassult az áradó folyón. A rendkívüli helyzetre tekintettel kedd reggel helikopterrel Nyíregyházára érkezett Orbán Viktor miniszterelnök. A rekordot jelentő vízmagasságot a nyúlgáttal megemelt töltések egyelőre jól bírják, bár a vízvonalak mentén több helyen tapasztalnak csurgást és talpszivárgást a védekező alakulatok. A terület országgyűlési képviselője emberi segítséget kért keddre virradóra, és önkéntesek jelentkezését kérte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Védelmi Bizottság is.
Lassult a Tisza vízszintjének növekedése Tiszabecsnél, ahol keddre virradóra 716 centiméterrel megdöntötte az eddigi legnagyobb vízállást, a 708 centimétert az árhullám mértéke - tájékoztatta a Felső-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóügyeletese az MTI-t. A rekordmagasságot hajnal 2 és 4 óra között mérték a folyón.

Az áradás lassulása ellenére Kispalád községnél átbukott a Palád-Csécse-főcsatorna vize a gáton, ezért megkezdődött a település 1800 lakosának kimenekítése - tájékoztatta Istenes Sándor ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője tájékoztatta kedden délelőtt az MTI-t.

Helikopterrel Nyíregyházára érkezett Orbán Viktor miniszterelnök kedden reggel, hogy tájékozódjon a folyón kialakult helyzetről.

A rekordot jelentő vízmagasságot a nyúlgáttal megemelt töltések egyelőre jól bírják, bár a vízvonalak mentén több helyen tapasztalnak csurgást és talpszivárgást a védekező alakulatok. Tiszakóródnál pedig 3 buzgárt is be kellett védeni az éjszaka folyamán. A Tisza Tiszabecs és Vásárosnamény közötti részén továbbra is homokzsákokkal emelik meg a gátakat, a hajnali órákban különösen Szatmárcseke és Nagyar térségében folyt megfeszített munka, ahol a hadsereg alakulatait is bevetették.

Átcsapott a víz

A tv2 tudósítása szerint a legdrámaibb helyezet a Tarpánál, ahol már a homokzsákok felett is átcsapott a víz. Itt a magasító zsákokat már csónakokról kell a gátra juttatni.

Tiszabecsnél már korábban bevezették a harmadfokú készültséget, éjféltől már Vásárosnamény és Záhony között is a legmagasabb fokozatú a készenlét, Záhonytól Dombrádig pedig elsőfokú a készültség. Tovább árad a Tisza két mellékfolyója, a Túr és a Szamos is. A Túron, amelynek vízszintje Garbolcnál 560 centiméter már volt, harmadfokú a készültség, a Szamoson még nem volt szükség a legmagasabb készenlét elrendelésére.

A súlyosbodó árvízhelyzetre tekintettel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság önkénteseket vár a Felső-Tisza gátjaihoz, és emberi segítséget kért kedd hajnalban a folyó Tiszabecs és Olcsvaapáti közötti szakaszára Lengyel János, a körzet országgyűlési képviselője is.

Gátszakadás Kárpátalján

Kárpátalján drámai helyzet: hétfőn már halálos áldozata is volt a kárpátaljai árvíznek, Tiszabökény határában hétfőn délután pedig átszakadt a Tisza gátja. A két és fél éve súlyos károkat szenvedett településről, menekülnek az emberek. A kárpátaljai Mezővárit szintén elérte az áradás, és a helyzet itt is kritikussá vált. A faluban a harang félreverésével szólítják a gátakra a helyieket. Magyarország az ukrán vízügyi szolgálat kérésére mintegy 40 ezer homokzsákot küld Ukrajnába.  • Tippek
  • Hírek