A katasztrófavédelem szerint rendben haladt az árvízi újjáépítés

2001.12.26. 12:10
Nem feleltek meg a valóságnak a helyszíni szemle alapján azok az árvízi újjáépítéssel kapcsolatos panaszok, amelyekről az RTL Klub Akták című műsora tájékoztatta a nézőket még karácsony előtt - mondta Istenes Sándor ezredes, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei katasztrófavédelmi igazgató az MTI-nek szerdán.
A katasztrófavédelem szakemberei a helyi polgármesterekkel hétfőn délelőtt tájékozódtak Jándon és Tarpán a panaszokról. Kiderült, a nyilatkozók csak hallomás útján vontak le olyan következtetést, hogy olcsóbban is lehetett volna építkezni. Istenes Sándor tájékoztatása szerint az újjáépítés utolsó szakaszában 47 olyan épületet adtak át, amelyben csak a lakhatás alapvető feltételeit tudták vállalni. Ez egy fűthető szobát, konyhát és vízellátást jelent.

A három panaszos jándi lakos közül az egyiknél a rosszul záródó ajtókat a helyszínen kijavították. Istenes elmondta, hogy az újjáépítésnél előfordulható műszaki problémák elhárítására az építő konzorcium az ünnepek alatt is ügyeletet tart, ugyanez vonatkozik a gáz- és vízellátásra is.

Per is lesz

Egy jándi férfi az ombudsmani vizsgálatot követően beperelte a Helyreállítási és Újjáépítési Tárcaközi Bizottságot (HUB), és a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatóságát, mivel szerinte nem rendezték árvízkárát. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság februárban tárgyalja az ügyet, mely az ombudsman szerint rávilágít: jogbizonytalanság tapasztalható a kártérítési perek kapcsán.

Megfagyott egy házára váró árvízkárosult

December 17-én megfagyott Jándon egy 58 éves árvízkárosult férfi, aki saját istállójában várta háza elkészültét, s a hatóságok kérése ellenére sem volt hajlandó átköltözni onnan fűtött helyiségbe. A város polgármestere az esetel kapcsolatban elmondta: a férfi lakhatott volna készülő háza szomszédságában, édesanyja teljesen felújított lakásában, és költözhetett volna az utcában lakó két gyermekéhez is, akik állandóan hívták.