Szilárda
0 °C
6 °C

Augusztusra készül el az ÁSZ imázsközpont-vizsgálata

2001.04.19. 13:50
Fél évvel előrébb hozta az Országimázs Központ gazdálkodásának vizsgálatát az Állami Számvevőszék. Orbán Viktor miniszterelnök levélben kérte az ÁSZ elnökét, hogy a számvevők rendkívüli vizsgálat keretében vegye górcső alá a kancellária főosztályának 2000. évi gazdálkodását. Orbán levelében arra hivatkozik, hogy szeretne tisztán látni a sokat bírált főosztály ügyében. A vizsgálati eredményre augusztus végéig kell várni.
A tervezettnél fél évvel korábban kezdte vizsgálni az Állami Számvevőszék a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központjának 2000. évi gazdálkodását, miután Orbán Viktor miniszterelnök levélben kérte az ÁSZ-t erre. A számvevők szeptemberben kezdtek volna hozzá ehhez a vizsgálathoz, hiszen ekkor kerül sorra a Miniszterelnöki Hivatal gazdálkodásának ellenőrzése. A kormányfő "tisztán szeretne látni az Országimázs Központ ügyében, ezért kérte a vizsgálódás előrehozását" - nyilatkozta az Indexnek Divinyi Péter, az Állami Számvevőszék szóvivője.

A számvevőszék már megkezdte a szerződések és számlák áttekintését

A vizsgálat célja kideríteni, a törvényeket betartva gazdálkodott-e tavaly az országképjavító iroda. Szakértők szerint ugyanakkor félő, hogy az imázsközpont által kötött szerződésekből nem derül ki pontosan, mire mennyi pénzt áldoztak, hiszen az állami ünnepekre fordítandó összeget teljes egészében megkapja időről időre a Happy End Kft., s a pénzt már ők osztják tovább az alvállalkozóknak, akiket viszont nem ellenőrizhet még a számvevőszék sem.

A számvevőszék már meg is kezdte az imázsközpont szerződéseinek és számláinak áttekintését. A vizsgálat párhuzamosan zajlik a költségvetési pénzek tavalyi felhasználásának ellenőrzésével, amivel augusztusra kell elkészülni. Divinyi Péter tájékoztatása szerint a jelentéseket augusztus végére kell benyújtaniuk a Parlamentnek. Az eredmények a Parlamenthez történő benyújtással válnak nyilvánossá.

Borókai: nem indokolja semmi a vizsgálatokat

Az utóbbi hetekben egyébként többször is érdeklődött a sajtó arról, hogy várható-e vizsgálat az imázsközpont tisztázatlan ügyeinek sokasága miatt, de eddig nem indult semmiféle vizsgálat.

Borókai Gábor a legutóbbi kormányülést követő tájékoztatón azzal hárította el az ilyen irányú kérdéseket, hogy a Happy End Kft. teljesen törvényesen bonyolított közbeszerzési eljárások nyertese, így semmi nem indokol semmilyen vizsgálatot.

Az Országimázs Központ szerződéseinek nyilvánosságáért indított pert két MSZP-s országgyűlési képviselő is. Bár kedden elsőfokon pert vesztettek, egyikük, Keller László - ahogy mondja - hajlandó akár 216 pert is indítani, hogy megtudja, melyik cégnek mennyi jutott az országimázsra elköltött milliárdokból.