Benedek
-4 °C
5 °C

Átvilágítás: száz újságíró érintett

2003.03.27. 05:30
Az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzését végző bizottság vizsgálja meg, hogy, a politikusok és a közjogi méltóságok mellett, a sajtó meghatározott szereplői kapcsolatban álltak-e a III/III-as csoportfőnökséggel. Eddig száz érintettet találtak. Az átvilágítóbírák csak abban az esetben hoztak nyilvánosságra nevet, ha az egykori ügynök nem mondott le posztjáról.
Háromezer vezető újságíróból száz érintettet találtak - értesült a Népszabadság. Az egyes fontos tisztségeket betöltő személyek ellenőrzését végző bizottság vizsgálja meg, hogy, a politikusok és a közjogi méltóságok mellett, a sajtó meghatározott szereplői kapcsolatban álltak-e a III/III-as csoportfőnökséggel.

A törvény az 1972 előtt születetteket érintette a főszerkesztőktől a főmunkatársakig, az országos médiaszereplőktől a falusi lapokat szerkesztőkig. Az gyanúba kerültek bizonyítási eljáráson tisztázhatták múltjukat, amennyiben fennakadtak a rostán. Az átvilágítóbírák csak abban az esetben hoztak nyilvánosságra nevet, ha az egykori ügynök nem mondott le posztjáról. Eddig egy érintett nevét közölte a Magyar Távirati Iroda és a Magyar Közlöny.

Gergely Gáspár, a Csömöri Hírmondó egykori felelős szerkesztője akkor az Indexnek elmondta, hogy a törvénynek megfelelően lemondott posztjáról, ám döntéséről elmulasztotta értesíteni az átvilágítóbírákat, így kénytelenek voltak hivatalos közleményt kiadni.

A Népszabadság értesülései szerint eddig az érintette ötöde mondott le tisztségéről, míg további 25 százalékuk tisztázta múltját. A többi esetben bizonyítási eljárás folyik.