Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Az ügyészség vádat emelt Bácsfi ellen

2004.09.16. 10:40
Az ügyészség vádat emelt Bácsfi Diána, a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetője ellen önkényuralmi jelkép használata miatt, jelentette Dobos Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Az izgatás vádját azonban elvetették.
Közel harminc órával szabadon bocsátása után, az Fővárosi Főügyészség önkényuralmi jelképek használata miatt vádat emelt Bácsfi Diána, a hungarista eszméket valló, be nem jegyzett Magyar Jövő Csoport vezetője ellen. Bácsfit szerdán hajnalban szállította haza a rendőrség, miután őrizetbe vételének 72 órás határideje lejárt. A hungarista csoport vezetőjét szerdán hajnali 1 órakor bocsátották szabadon.

A Diána se rossz

A rendőrség kedden lezárta a nyomozást, és közösség elleni izgatás, valamint tiltott önkényuralmi jelkép használatának megalapozott gyanúja miatt küldött vádemelési javaslatot az ügyészségnek, mondta az Indexnek Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtóreferense. Az ügyészség szóvivője, Dobos Gabriella a letartóztatást követően azt mondta, hogy a Fővárosi Főügyészség várhatóan szerdán alakítja ki álláspontját arról, továbbítják-e a bíróságra a magát nyíltan hungaristának valló Bácsfi Diánának az előzetes letartóztatását indítványozó rendőrségi előterjesztést. Az őrizetbe vételt követő 72 óra alatt azonban nem született bírósági határozat, a gyanúsított ezért végül szabadlábra került. Az ügyészség az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság ebben a tárgyban korábban hozott döntései alapján ejtette az izgatás vádját.

Mint emlékezetes, az Aradi utcai rendőrségi épületből hazaszállított Bácsfi otthona előtt az utcán pózolt a sajtó képviselői előtt. A karlendítéseket bemutató csoportvezető az utcán újságíróknak azt mondta: "itt egy princípium-háborúról van szó, tehát tulajdonképpen ez egy világnézeti harc, amelyet vívunk. Uszításra nem került sor".

A Magyar Jövő Csoportot közel egy hónapja ismerhette meg a közvélemény, miután a nagykörúton nyíltan hungaristaként definiált szervezetébe toborzott tagokat, majd bejelentették, október 15-én, a második világháború náci hatalomátvételének évfordulóján megemlékezést tartanak, a Nyilaskeresztes Párt Andrássy úti épülete előtt, ahol ma a Terror Háza található.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?