Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hangos vita a hungaristákról a parlamentben

2004.09.13. 13:46
A parlamenti ellenzék felháborítónak tartja, hogy a belügyminisztérium nem tett semmit a Magyar Jövő Csoport tüntetésének megakadályozásáért. Pokorni Zoltán szerint megengedhetetlen, hogy holokauszttagadó nyilatkozatok hangozzanak el. Amikor Lendvai Ildikó a Demokratának a hungaristákról mint Európa hőseiről megemlékező lapszámát említette, zajongás tört ki az ellenzéki padsorokban.
Nincs jogi lehetőség a hungaristák október 15-i rendezvényének megakadályozására, de a rendőrség határozottan fellép, ha bármilyen bűncselekmény kísérletét észleli, jelentette ki Lamperth Mónika a parlamentben. A belügyminiszter a Fidesz kettős magatartását kérte számon, vagyis hogy a párt egyrészt megvédi a rendőrség által feloszlatott, a Lelkiismeret 88 csoport által rendezett tüntetést, ugyanakkor petíciót nyújtanak be a Vér és Becsület Egyesület betiltásáért.

A jobboldal szerint szégyen

Viccelődtek a politikusok
"Stabil és nagy a jólét, viccelődött Gyurcsány Ferenc a parlamentben. Mi az hogy! Nagyon is! - viccelődtek az emberek" aktualizált Rogán Antal fideszes képviselő egy, a Rákosi-korszakban terjedő anekdotát a parlamentben. A kijelentéseket Gyurcsány tette az elmúlt héten illetve tavaly a parlamentben. (Az eredeti anekdota szerint: Hogy vagyunk, hogy vagyunk - viccelődött Rákosi Mátyás, Jól vagyunk, jól vagyunk - viccelődtek a megszólított parasztok.) Rogán ezt követően felsorolta, mennyivel emelkedett 2002 óta a víz, a gáz, a villany, és a csatornadíj. Rogán a kormánypártok felé fordulva azt kérdezte, "ugye nem hiszik, hogy Medgyessy Péternek azért kellett mennie, mert Magyarországon stabil és nagy a jólét?!" Válaszában Gyurcsány Ferenc azt mondta Rogánnak, hogy az idézett mondat "hibás és pontatlan. Mindkettőt én követtem el". Majd hozzátette, Magyarország számára nem az ő megbotlott mondatai jelentik a legnagyobb veszélyt, hanem a megbotlott cselekvések, "de ilyenek az én kormányomban nem lesznek".

"A demokrácia szégyene, hogy nem akadályozzák meg ezt a rendezvényt" - mondta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke Lamperth Mónikától mint a rendőrség felügyeletét ellátó minisztertől határozott cselekvést vár. Mint mondta, 2000 és 2002 között megakadályozták a náci tüntetéseket, és történt hasonló a Medgyessy-kormány idején, a közlekedés aránytalan akadályoztatására hivatkozva.

Szégyen, ha 2004 Magyarországán ilyen embertelen, elfogadhatatlan, a holokausztot tagadó, más embereket sértő szónoklatok elhangozhatnak, megjelenhetnek, jelentette ki Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke szerint "szégyen az is, ha minderre a magyar kormány nem reagál". "Lamperth Mónika pártelnöki roadshow-n vett részt a cselekvés helyett." Az ellenzéki politikus szerint a gyülekezés- és szólásszabadság nem korlátlan, a Magyar Jövő Csoport tervezett rendezvénye esetében "a korlát adott".

Nem tetszett a Demokrata szidása

Az indulatok akkor szabadultak el, amikor szocialista frakcióvezető az ellenzék felé fordulva arra várt választ, "adott-e bárki is biztatást a kirekesztést hirdetőknek". Lendvai Ildikó azt a mondatot hiányolta Pokorni Zoltántól, hogy "többé nem megy el a Demokrata című lapot ünnepelni". Lendvai számon kérte Orbán Viktortól, hogy korábban a szélsőséges nézetek mellett nyíltan kiálló hetilap - a Magyar Demokrata - előfizetésére szólította híveit.

Az ellenzéki padsorokban ez olyan zúgolódást váltott ki, hogy a karzaton Lendvai beszédének végét már nem is lehetett hallani.

"Vannak pillanatok, amikor az ember megbánja, hogy politikus lett" - reagált a történtekre Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. Szerinte az ellenzék üvöltözése is biztatást ad a szélsőséges nézeteknek. A sokak által hangoztatott törvénymódosítások csak tüneti kezelést jelentenének, "higgadtan le kell ülni, és mindenkinek határozottan fel kell lépnie az ilyen nézetek ellen".

Napirend előtti felszólalásában Gusztos Péter szabad demokrata politikus gyalázatos ötletnek nevezte, hogy egyesek Szálasira akarnak emlékezni éshungarista eszméket éltetnek. "Össze kell fogni és együtt kell kimondani: nem kérünk a nácikból" - hangsúlyozta Gusztos. Van-e annál nagyobb szégyen, hogy Orbán Viktor két kedvenc sajtóorgánuma (a Vasárnapi Újság és a Magyar Demokrata) ugyanaz, mint ami valószínűleg Bácsfi Dianáé is.

Demonstráció, ellendemonstráció
Gusztos Péter vasárnap jelentette be, hogy a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteit is meghívják az október 15-i ellendemonstrációra, amelyre politikai hovatartozástól függetlenül mindenkit várnak. Csőzik László, az Új Generáció elnöke is vasárnap jelentette be, hogy törvényességi kérelemmel fordulnak a legfőbb ügyészhez, mert szerintük az 1947-es párizsi békeszerződés alapján Magyarországnak mindent meg kell tenni a fasiszta csoportok megszűntetéséért, létrehozásuk megakadályozásáért.

Mint az Index korábban megírta, két, ellentétes tartalmú tüntetés lesz október 15-én, a nyilas hatalomátvétel évfordulóján a Terror Házánál. A Magyar Jövő Csoport a hungarista eszméket élteti, az Új Generáció a hungarista-náci mozgalom örökségét és ideológiáját ítéli el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!