Ervin
14 °C
22 °C

A Bácskai-per tanúi tanácskoztak a bíróval

2004.02.20. 11:02
Az Országos Igazságszolgáltatási Tanácshoz fordul a Magyar Hírlap, mert álláspontjuk szerint nem egyeztethető össze a bírói függetlenséggel, hogy két politikussal is saját szobájában tárgyalt Varga Béla bíró, mielőtt a katonai tanács tanúként meghallgatta volna őket.
Tóth András, titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár szerdán tett tanúvallomást a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa előtt, a Bácskai János nemzetbiztonsági tábornok ellen bűnpártolás miatt indult perben. Mint arról beszámoltunk, a meghallgatásra váratlanul, a bíróság által tervezettnél napokkal hamarabb került sor. Éppen Papp Csaba, az ORFK tisztje tett tanúvallomást, amikor jelezték a bírónak, hogy kint vár a politikai államtitkár. Délelőtt erre félbeszakították a tiszt meghallgatását és rövid szünet után Tóth András következett.

Kedden Kiss Péter kancelláriaminisztert hallgatta meg a Varga Béla vezette katonai tanács. Mindkét magas rangú politikus saját szobájában fogadta a bíró. A bíróság MTI-hez eljuttatott közleményében kiáll amellett, nem történt fegyelmi eljárás megindítására okot adó esemény azzal kapcsolatban, hogy a Bácskai-perben eljáró bírói tanács elnöke szobájában fogadta az ügyben tanúként idézett Kiss Péter minisztert, illetve Tóth András politikai államtitkárt.

Ez a gyakorlat

A közlemény szerint a katonai szerveknél kialakult gyakorlat, hogy a magasabb állami vezetőket a katonai bíróság kapuügyeleti szolgálata fogadja és felkíséri az adott szervezet vezetőjéhez. Az ügyeletet ellátó katonák - akik a bírósággal nem állnak szolgálati viszonyban és a megjelentek látogatásának céljáról sem tudtak -, a rájuk irányadó szabályok szerint eljárva kísérték fel a tanúkat a szervezetet irányító kollégiumvezető-helyettes szobájába. A bíró a dolgozószobájában rá várakozó tanúkat a tárgyalóterembe irányította - áll a csütörtökön kiadott közleményben.

És a bírói függetlenség?

"Összeegyeztethető-e a bírói függetlenséggel, hogy két politikussal is saját szobájában tárgyalt a bíró és a tanács tagjai tanúkénti meghallgatásuk előtt" - kérdezte a Fővárosi Bíróság elnökétől a Bácskai-per szerdai tárgyalása után a Magyar Hírlap munkatársa, aki arra is rákérdezett, hogy Tóth András államtitkár megjelenésekor helyes volt-e félbeszakítani az egyik nyomozó alezredes meghallgatását. Álláspontja szerint a kiadott közlemény ellenére érdemi válasz nem érkezett a felvetésekre, ezért az Országos Igazságszolgáltatási Tanácshoz fordul a Magyar Hírlap.

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács a bírói függetlenség alkotmányos elvének megtartásával látja el a bíróságok igazgatásának központi feladatait. Felügyeletet gyakorol az ítélőtábla és a megyei bíróság elnökének igazgatási tevékenysége felett, többek között irányítja és ellenőrzi a hatáskörébe tartozó bírósági elnökök igazgatási tevékenységét (például eljárási határidők, ügyviteli szabályok megtartása).