Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Osztrák-magyar útzár Rábafüzesnél más célokkal

2006.10.07. 15:19
Az eredeti tervek szerint osztrákok és magyarok közösen tiltakoztak volna a rábafüzesi határátkelő osztrák oldalán a Heiligenkreuznál tervezett hulladékégető megépítése ellen. Az osztrákok többsége azonban az S7-es és a magyar M8-as autópálya megépítése ellen demonstrált. A szentgotthárdi polgármester felháborodva távozott.

Szombat délelőtt többszázan tiltakoztak a rábafüzesi határ osztrák oldalán tervezett hulladékégető ellen. A szentgotthárdi Polisz és az osztrák „Allianz gegen die S7“ más civil szervezetekkel együtt teljesen lezárta az osztrák oldalon a határátkelőhöz vezető utat.

Az eredeti tervek szerinti közös demonstráció azonban nem valósult meg: az osztrákok többsége az osztrák S7-es és a magyar M8-as autópálya megépítése ellen tüntetett, amit viszont a szentgotthárdiak támogatnak.

Autópálya kell

"Csalódott vagyok, mert úgy érzem, hogy az osztrák környezetvédők csapdába csaltak bennünket. Amikor megtudtam, hogy az S7-es ellen is tiltakoznak, megmondtam, hogy ebben én nem vagyok partner" - hangoztatta az MTI-nek Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere, aki felháborodását kifejezve távozott el a demonstráció helyszínéről.

Joób Márk, a demonstrációt magyar részről szervező a Polgárok egy Ígéretes Szentgotthárdért (Polisz) elnöke szerint nem tekinthető kudarcnak a lezajlott tüntetés, ám azt határozottan visszautasította, hogy logójukat az S7-es és M8-as autópálya megépítése elleni transzparensen tüntették fel az osztrákok, ezzel pedig olyan hatást keltettek, mintha Magyarországon sem akarnák az autópálya megépítését. "Az egész régió számára fontosnak tartjuk az M8-as autópálya megépítését" - szögezte le.

Az osztrák BEGAS Kraftwerk GmbH 2010-re az osztrák-magyar határon szeretné felépíteni új égetőművét, amely Szentgotthárdtól alig néhány száz méterre, az Őrségi Nemzeti Park közelében működne.

Burgenland levegője

Az égetőmőben évente 200 ezer tonna hulladékot és szennyvíziszapot semmisítenének, amely Burgenland tartomány hulladékának négyszeresét jelenti. A szentgotthárdiak attól tartanak, hogy a veszélyes anyagok magyar területre kerülnek.

A tüntetők szerint Burgenlandban eleve Heiligenkreuznál mérték a legmagasabb átlagos levegőszennyezést, amely az osztrák-magyar határ mindkét oldalán veszélyezteti a lakosság egészségét. A Burgenland tartomány megbízásából végzett mérések kimutatták, hogy Heiligenkreuzban csak idén januárban 21-szer lépte túl a finompor koncentrációja a levegőben a megengedett határértéket – mondta a Polisz elnöke.

Ezen a területen ráadásul északnyugati az uralkodó szélirány, így ha megépülne a hulladékégető, a kibocsátott szennyezés túlnyomó része Szentgotthárdra és az Őrségi Nemzeti Parkba jutna.

Határérték

A magas levegőszennyezettség miatt az osztrák szakhatóságok már nem is adhatnak ki újabb engedélyt környezetet károsító beruházásra – fejtette ki Joób Márk. A Polisz elnöke szerint nyár elején tartott demonstrációjuknak is szerepe volt abba, hogy a BEGAS máig nem nyújtotta be a tervezett hulladékégető környezeti hatástanulmányát az osztrák hatóságoknak. Ez a szervez szerint arra utalhat, hogy a cég is átgondolja a beruházás elindítását.

A BEGAS azzal érvel, hogy az égetőmű károsanyag-kibocsátása a határértékek alatt marad. Bár a modern hulladékégetőkben valóban keletkezik rákkeltő hatású dioxin, ez a cég szerint jóval alacsonyabb, mint amennyi dioxin a technológia során elpusztul. A cég azt is ígérte, hogy az égetés során kibocsátott anyagok szintjét folyamatosan mérik és ellenőrzik majd, s ezeket az adatokat az interneten mindenki számára hozzáférhetővé teszik.