Nem akarnak osztrák füstgázt a nyakukba

2006.06.09. 17:30
A rábafüzesi határátkelőnél félpályás útlezárással tiltakoztak a szentgotthárdiak egy osztrák oldalon tervezett hulladékégető megépítése ellen. A Polgárok egy Ígéretes Szentgotthárdért (Polisz) nevű szervezet szerint félő, hogy a veszélyes anyagok magyar területre kerülnek. A szervezet ezért népszavazást szeretne az égetőműről. Az osztrák cég szerint semmilyen veszélyt nem jelent a beruházás.

Tíz-tizenöt autóval zárták el az Ausztria felől érkező sávot a rábafüzesi határátkelő magyar oldalán a Heiligenkreuznál tervezett hulladékégető ellen tiltakozó szentgotthárdiak. A demonstráción mintegy százan vettek részt. Az akcióhoz tíz osztrák környezetvédő is csatlakozott.

Az osztrák BEGAS cég 2010-re az osztrák-magyar határon szeretné felépíteni új hulladékégető művét, Szentgotthárdtól alig néhány száz méterre, az Őrségi Nemzeti Park közelében.

Uralkodó széljárás

A heiligenkreuzi ipari parkba szánt égetőműben évente akár 200 ezer tonna újra nem hasznosítható hulladékot és szennyvíziszapot dolgoznának fel – mondta az Indexnek telefonon Joób Márk, a demonstrációt szervező Polgárok egy Ígéretes Szentgotthárdért (Polisz) nevű egyesület elnöke.

„Mivel a környéken északnyugati az uralkodó szélirány, attól tartunk, hogy a káros anyagokat tartalmazó füstgázok egyenesen a magyar oldalra kerülnek. Fennáll a veszélye annak, hogy a környéken megnő a környezetkárosító anyagok koncentrációja és a dioxiné, amely bizonyítottan rákkeltő hatású és születési rendellenességeket okozhat„ – mondta Joób Márk.

Az egyesület vezetője szerint az égetőmű hátrányosan érintené Szentgotthárd jövőjét is. A város ugyanis 2 milliárdos beruházásból termál- és élményfürdőt épít, a hulladékfeldolgozó közelsége azonban csorbíthatja a település idegenforgalmi vonzerejét.

Népszavazást akarnak

A Polisz azt szeretné elérni, hogy a hulladékégetőt csak a szentgotthárdiak belegyezésével lehessen megépíteni. A szervezet ezért ügydöntő helyi népszavazást szeretne kezdeményezni az ügyben.

Az MTI tudósítása szerint Joób Márk a demonstráción az úgynevezett ESPOO nemzetközi egyezményre hivatkozott. Ez lehetőséget ad arra, hogy a határ túloldalán élők is beleszólhassanak az életüket közvetlenül érintő beruházások sorsába.

A korábban Svájcban élő, s jelenleg a grazi egyetemen a globalizáció témájából doktoráló Joób Márk az Indexnek azt mondta: a későbbiekben szeretnék felvenni a kapcsolatot osztrák környezetvédőkkel is, s velük együtt folytatnák a tiltakozást.

Modern technológia

A BEGAS nyitott a párbeszédre és szívesen megad minden szükséges tájékoztatást a projektről – válaszolta az Index kérdésére e-mailben Elke Hohlagschwandtner, az osztrák cég sajtófőnöke. Az általa küldött levél szerint a tervezett égetőmű mindenben megfelelel a törvényes előírásoknak, s a károsanyag-kibocsátás a határértékek alatt marad.

A cég a legmodernebb szűrőberendezéseket alkalmazza, s a technológia során nem kerül a környékbeli vízekbe vagy a Lafnitz folyóba semmilyen származékanyag. A modern hulladékégetők több veszélyes dioxint pusztítanak el, mint amennyi a technológia során keletkezik – olvasható Elke Hohlagschwandtner levelében.

A cég szerint a Heiligenkreuzban kezelt hulladéknak (műanyag, hulladékfa, szennyvíziszap) az égetés a legkörnyezetbarátabb és leghatékonyabb feldolgozási módja. A vonatkozó előírások szerint 2009-től a kezeletlen hulladékot nem szabad tárolni a heiligenkreuzi ipari parkban, azt csak zárt területen helyezhetik el, hogy ezzel is megakadályozzák a talaj vagy a vízbázis szennyeződését. Az égetés során kibocsátott anyagok szintjét folyamatosan mérik és ellenőrzik majd, s ezeket az adatokat az interneten mindenki számára hozzáférhetővé teszik – áll a cég közleményében.  • Hírek
  • Személyi kölcsön