Gerzson
-3 °C
3 °C

Feljelentik a megerőszakolásával haknizó fibiszest

2005.01.19. 16:00
Rágalmazásért feljelentik Szabó Bálintot, a Fibisz Vas megyei elnökét, "rasszista" kijelentéséért pedig vélhetően beperlik Bárándy György ügyvédet is - jelentette be Horváth Csaba, a Vas Megyei Cigány Önkormányzat irodavezetője. Szabó az elmúlt napokban sok helyen szerepelt közel egy évvel ezelőtti megerőszakolásának történetével, és mindenütt politikai ellenfeleit hozta összefüggésbe az üggyel.

"Az ügyet közel fél éve lezárta a rendőrség, Horváth Mihály ártatlansága kiderült, Szabó Bálint azonban rágalmazó kijelentéseket tett több médiumban, ezért feljelentjük őt" - mondta Horváth Csaba Szombathelyen tartott sajtótájékoztatón.

Az a fajta

Brutális történet
A rendőrség szemérem elleni erőszak büntettének megalapozott gyanúja miatt indított vizsgálatot Horváth Mihály ellen, akit Szabó feljelentésében egyértelműen az őt análisan megerőszakoló támadóként nevezett meg. Szabó feljelentése szerint brutális támadás érte őt 2004 március 15-én. A fibiszes szerint egy ház udvarán hátulról támadtak rá hárman, lefogták, kicsavarták a kezét, gyomorszájon vágták, majd négyszer ágyékon rúgták. A feljelentésben az áll, hogy Szabó ekkor vesztette el eszméletét. Amikor felocsudott, azt érezte, hogy "van valami a végbelében", miközben ketten továbbra is a földre szorítják. Állítása szerint az erőszakot követően a Horváth Mihály lépett elé, "fenyegetően szólt hozzá, majd leköpte". A rendőrség 2004 augusztus 17-én megszüntette a nyomozást.
Az OCÖ vezető hozzátette: Szabó Bálint annak ellenére vádolja Horváth Mihályt szemérem elleni erőszak elkövetésével, hogy a rendőrségi vizsgálat, melynek során DNS-vizsgálat is történt, tisztázta a gyanú alól. "Elképzelhető, hogy általunk 'rasszistának' tartott kijelentése miatt Szabó Bálint ügyvédje, Bárándy György ellen is pert indítunk" - fűzte hozzá Horváth Csaba. Bárándy György a Klub Rádió január 13-i adásában azt mondta: a romák és nem romák is szoktak hazudni, "tudva lévő azonban, hogy ez a fajta többet" - állította a sajtótájékoztatón Horváth Csaba.

Virrasztáson

Horváth Mihály kijelentette: nem követett el bűncselekményt és ezt szerinte az általa megnevezett tanúk is bizonyították. Hozzátette: nyolc tanúval tudta igazolni, hogy azon az estén, amikor Szabó Bálintot állítólag megerőszakolták, virrasztáson vett részt egy Vas megyei községben. Szabó Bálint, a Fibisz Vas megyei elnöke magánvádlóként indított korábban rágalmazási pert Horváth Csaba és társai, köztük Horváth Mihály ellen, mert azt állították, hogy Szabó Bálint pénzért szervezett be romákat az MSZP-be. Az egyik tárgyalás előtti napon, 2004. március 15-én este, Szabó Bálintot szombathelyi albérlete előtt négyen megtámadták, megverték és megerőszakolták. A fiatal szocialista politikus egyik támadójában felismerte Horváth Mihályt, a rendőrségi nyomozás azonban nem járt eredménnyel, azt az ügyészség megszüntette.

Hakni

A 2004 márciusi történet azt követően került a címlapra, hogy Tóth Csaba megyei elnök, akit az vasi OCÖ vezető elsősorban vádolt a kőszegi MSZP-szervezet fiktív roma tagokkal való felduzzasztásával, egy elvileg belső tájékoztatásra szóló levélben számolt be Hiller István pártelnöknek a Vas megyei pártbelügyekről. Tóth a Szabó elleni szexuális inzultust is a belső harcokkal hozta összefüggésbe. A levél a Magyar Nemzethez került, de Tóth tagadta, hogy maga adta volna azt a jobboldali újságnak. Szabó Bálint az ügy kipattanása után a vasi szocialisták közötti ellenfeleit vádolva számos sajtóorgánumban beszélt a történekről.