Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Párhuzamos valóságok a katonai ügyészségen

2003.09.25. 22:37
Kiss Péter elismerte, hogy tudott Bácskai János és Kulcsár Attila találkozóiról és "nem kifogásolta azokat" - állítja a brókerbotrány bizonyítékainak eltűntetésével gyanúsított rendőr-dandártábornok ügyvédje, aki szerint Kiss hozzá is járult Bácskai magánakciójához. A kancelláriaminiszter ügyvédje szerint viszont a találkozókon "szó sem volt" a dandártábornok és Kulcsár találkozóiról. A két ügyvéd Kiss Péter tanúvallomását értelmezi két megközelítésből.
Három lehallgatott telefonbeszélgetésre alapozza a hivatali bűncselekmény gyanúját a Budapesti Katonai Ügyészség Bácskai János ellen, közölte az MTI-vel Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ (SZBEKK) felfüggesztett vezetőjének ügyvédje. Ilcsik Sándor elmondta, hogy a beszélgetések során Kulcsár az "összegyűjtött iratainak sorsáról" érdeklődött. Az ügyvéd szerint az ügyészség a dandártábornoknak az iratokkal kapcsolatban tett intézkedéseit kifogásolja; a gyanú szerint Bácskai a bizonyítékok eltűntetésében segített a brókernek.

Illetéktelen kotorászók

Kulcsár attól tartott, hogy "illetéktelenek fognak belekotorászni" az iratokba, létezésükről ezért tájékoztatta Bácskait, nyilatkozta Ilcsik. Mint mondta, Bácskai intézkedése "olyan megvilágításba került, ami miatt eljárás indult" ellene.

Ilcsik szerint ügyfele ellen "pár héten belül" megszüntetik az eljárást, mivel a nyomozás során "nem merült fel olyan adat, vagy tárgyi bizonyíték, ami igazolná a bűncselekmény elkövetését", a vádakat tanúvallomások sem támasztják alá.

Bűvös hármas

Bácskai háromszor találkozott Kulcsárral Ausztriában, de nem Bécsben, mondta el Ilcsik, hozzátéve, hogy a dandártábornok nem utasításra találkozott a brókerrel. A találkozások részleteiről tájékoztatta Kiss Péter kancelláriaminisztert, aki "nem kifogásolta azokat".

Az ügyvéd szerint Kiss tanúvallomásában megerősítette, hogy a tábornok tájékoztatta őt bizonyos, "a K&H-ügy nyomozása során felhasználható" információkról. Utasítást, felhatalmazás híján a miniszter nem adott, de "hozzájárult" a további adatgyűjtéshez, állította Ilcsik.

Nem úgy, nem arról, nem azért

Horicsányi László, Kiss Péter jogi képviselője másképpen értelmezte a kihallgatáson elhangzottakat. Mint mondta, Kisst ugyan három alkalommal tájékoztatta Bácskai, a brókerrel való találkozókról azonban "nem volt szó". Kulcsár csak a második találkozón került szóba, Bácskai akkor is csak egy aláíratlan, "a sajtóban több változatban forgó, hiteltelen" dokumentumot mutatott ez ügyben.

"Valószínűleg vagy a dandártábornok, vagy a védője fejében csúsztak össze témák, időpontok és találkozók, miközben tényszerűen nem igaz, hogy a Kiss Péterrel folytatott rövid, tárgyszerű megbeszéléseknek tárgya lett volna a Kulcsár Attila és a Bácskai János közötti találkozó" - mondta Horicsányi.