Klaudia
-4 °C
2 °C

Stigmatizál a készülő büférendelet

2005.07.06. 15:23
Az iskolás gyerekek 15 százaléka fogyaszt rendszeresen zöldséget, gyümölcsöt, és a 15 éves korosztály 40-47 százaléka kétszer volt már részeg, hangzott el a készülő iskolaibüfé-rendelet háttérbeszélgetésén. Az élelmiszergyártók több ponton vitatják az új szabályt.

Nem lehet eredményt elérni az iskolai büfékínálat szűkítésével, egyes élelmiszerek és üdítők kitiltásával, mondta Csontos Csaba, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) kommunikációs alelnöke szerdán. A készülő rendelettervezet több ponton is aggályos, közölte az iskolai büfékínálatról tartott sajtótájékoztatón.

Csontos szerint a rendelettervezet stigmatizál, amikor egészséges és egészségtelen termékekre osztja a kínálatot. Szerinte így piacot fognak veszteni azok a termékek, amelyeket egészségtelennek nevez a rendelet, mert így vonulnak majd be a köztudatba. Nehezményezte azt is, hogy elmaradtak a hatásvizsgálatok. Nem derül ki például, hogy a gyermekek hány százaléka vásárol az iskolai büfékben. Az ellenőrzés rendszere sincs kidolgozva a készülő tervezetben.

Csontos Csaba párbeszédet javasol az oktatási és egészségügyi tárca, a gyártók és forgalmazók, valamint a szülői szervezetek között, hogy ne tiltással, hanem az egészséges életmódra neveléssel tanítsák meg a gyerekeknek a helyes táplálkozást.

A 15 évesek 40-47 százaléka kétszer volt már részeg

Magyarországon a vezető halálokokat kiváltó betegségek többsége a gyermekkori elhízásra és a túlsúlyra vezethető vissza, mondta Barna Mária, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság elnöke. Egy felmérést szerint az iskolás korú gyermekek 15 százaléka fogyaszt rendszeresen zöldséget, gyümölcsöt, 31 százaléka nem sportol napi egy órát, és a 15 éves korosztály 40-47 százaléka kétszer volt már részeg.

Június közepén Magyar Bálint oktatási miniszter bejelentette, hogy a tervek szerint szeptemberben lépne életbe az iskolai büfék kínálatáról szóló új szabályozás. "Meghatározzuk, mennyi cukrot, sót és zsírt tartalmazhatnak azok a termékek, melyeket engedélyezünk. A tavasszal megjelenő szabályozásban mindenki utánanézhet, hogy a kedvenc csokiszeletét árusíthatja-e a büfés" - mondta a rendeletről még februárban.

Feketelistán a müzliszelet

A két érintett tárca (az oktatási és az egészségügyi minisztérium) feketelistáján többek közt a müzliszelet, a Túró Rudi és a gyümölcsjoghurt is szerepelt. Az iskolai büfékből kitiltott élelmiszerek közé került jó néhány ásványvíz és a gyümölcslé is.

A készülő új jogszabály szerint szeptembertől már egyetlen iskola sem köthetne szerződést olyan büfével, és nem engedélyezhetné olyan automata felállítását, amely nem az egészséges táplálkozáshoz szükséges élelmiszereket árusítja. 2006 szeptemberétől pedig a most érvényben lévő szerződéseket is fel kellene bontani.