Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bőhm beszól Demszkynek

2006.07.31. 08:10
Új csapattal vágna neki következő ciklusának Demszky Gábor főpolgármester, ha bizalmat szavaznak neki. Ott szeretné látni a fővárosi közgyűlésben például Bojár Iván Andrást is. Bőhm András, a főpolgármester legszilárdabb bástyájának tekintett fővárosi SZDSZ-frakció vezetője viszont helytelennek tartja, hogy Demszky egyeztetés nélkül próbál a városvezetésbe pr-szempontok miatt új embereket bejuttatni.

Új csapatot hirdet a következő hetekben az ötödik főpolgármesteri ciklusára készülő Demszky Gábor. A szabad demokrata városvezető múlt heti sajtótájékoztatóján elsőként Bojár Iván Andrást mutatta be, akit főpolgármesteri biztosként különféle építészeti feladatokkal bízna meg, továbbá szeretné belobbizni a következő fővárosi közgyűlésbe is.

Bojár szereti a Critcal Mass mozgalmat

Bojár Iván András, az Oktogon című építészeti folyóirat főszerkesztője, a "Szeretem Budapestet" mozgalom alapítója bemutatásakor a civil kezdeményezések elindulását és felerősödését emelte ki. Szerinte ennek azért lenne jelentősége, mert a város lakói újszerűen kezdtek gondolkodni Budapestről, egyre többet foglalkoznak környezetükkel. Példaként említette a Critical Mass mozgalmat. Véleménye szerint egy átalakuló, dinamizálódó városnak jó, ha a civilekkel együttműködik.

Az SZDSZ, egyetlenként a pártok közül, még elő sem vette a fővárosi lista kérdését. Az elképzelések szerint jóval az ajánlószelvények gyűjtésének megkezdése után, augusztus közepén döntenek arról, hogy ki szerepeljen a listán, így a döntés előtt van esélye Demszkynek, hogy jó helyekre juttassa be a következő hetekben bemutatandó embereit.

Egyeztetés nélkül


Bőhm András
Bőhm András, a Demszky Gábor legszilárdabb bástyájának tekinthető fővárosi SZDSZ frakcióvezetője viszont nem örül Demszky egyeztetések nélküli pr-akciójának. "A történetet, úgy politikai, mint jogi és erkölcsi okból visszatetszőnek tartom" - nyilatkozta Bőhm András az Indexnek, rámutatva: Demszky közös jelölt lett, megválasztását az MSZP-től is várja, "ehhez képest egyoldalúan bejelent új, fővárosi vezetőket, akiknek ténykedése olyan feladatokat érintene, melyekkel kapcsolatban a koalíció még csak nem is egyeztetett".

Bőhm kifogásolja, hogy miközben a városnak még nincs új főépítésze, Demszky máris megnevez valakit, aki a város arculatának tervezéséért, például az óbudai gázgyár fejlesztéséért, illetve a közraktárak jövőjének meghatározásáért is felelős volna. "A bejelentett Bojár Iván egyszerre lenne fővárosi biztos, akinek kinevezése persze nem főpolgármesteri hatáskör, és egyben fővárosi képviselő, ami jogi képtelenség" - véli Bőhm. Rendkívül fontosnak tartom a civil kezdeményezéseket,de képviselőiket nem szolgálatba kell állítani, hanem együttműködni velük, folytatta.

Őszinte kampányt!

A frakcióvezető szerint természetes dolog, hogy 16 évi városvezetés után a megújulási képességet kell bizonyítani, de ezt a szavazók személyesen a főpolgármestertől remélik. A budapesti önkormányzati kampánynak minden eddiginél őszintébbnek kell lennie, a város ügyeiről és nem csupán távoli álmairól kell szólnia" - fogalmazta meg elvárásait Bőhm András. Szerinte választóik az őszinte szót el fogják fogadni, a hamisságot azonban elutasítják. "A magam részéről, teljes erőmmel segítek egy szókimondó, önkritikus, bátor kampányban, de kizárólag hamiskodó PR akciókkal kétséges a célba érés" - összegezte álláspontját a szabad demokrata politikus.