Béla
13 °C
27 °C

Veszélybe került Budapest költségvetése

2001.02.23. 13:52
Budapest 2001-es költségvetésének elfogadása kerül veszélybe, ha szakad a fővárosi koalíció. Ebben az esetben ugyanis kizárólag a Fidesz segítségével fogadhatná el a Fővárosi Közgyűlés Budapest büdzséjét, erre azonban Tirts Tamás, fideszes frakcióvezető pénteki közleménye szerint semmi esély. A főpolgármester csütörtökön jelentette be, hogy a fővárosi koalíciót felmondottnak tekintik, döntés azonban csak hétfőn várható, amikor összeül az SZDSZ képviselőcsoportja. A szocialisták nem tekintik megszűntnek az együttműködést, amíg írásban nem kapnak tájékoztatást.
Budapest 2001-es költségvetésének elfogadása kerülhet veszélybe, ha szakad a fővárosi koalíció. Ebben az esetben ugyanis kizárólag a Fidesz segítségével fogadhatná el a Fővárosi Közgyűlés Budapest büdzséjét, erre azonban Tirts Tamás pénteki közleménye szerint semmi esély, mert a frakcióvezető elképzelhetetlennek tart bármiféle együttműködést Demszky Gáborral, illetve pártjával.

A főpolgármester csütörtökön jelentette be, hogy a fővárosi koalíciót felmondottnak tekintik, döntés azonban csak hétfőn várható, amikor összeül az SZDSZ-es képviselőcsoport. A szocialisták egyébként amíg írásban nem kapnak tájékoztatást, nem tekintik megszűntnek az együttműködést.

Csütörtökön, a hannoveri villamosok megvásárlásáról született közgyűlési döntés után Demszky Gábor főpolgármester azt jelentette be, felbontottnak tekinti a fővárosi koalíciót, mert elkapkodott döntés született, amit szerinte pályáztatásnak kellett volna megelőznie.

Mindezek ellenére Demszky Gábor főpolgármester biztos abban, hogy a jövő héten a Fővárosi Közgyűlés elfogadja a város idei költségvetését. Demszky szerint az MSZP most nehéz helyzetbe hozta magát, mert a büdzsé elfogadása előtt egy héttel 7 milliárdot költött el a villamosokra. Ezt a helyzetet Demszky úgy jellemezte az Indexnek, hogy az MSZP úgy viselkedik, mint az a kisgyerek, aki a fizetés előtt egy héttel elmegy anyukájával a közértbe, telepakolja a kosarat nyalókával, aztán nem érti, miért nem tudja kifizetni édesanyja az édességet. Demszky szerint a költségvetés amúgy is szakmai, nem pedig politikai kérdés és biztos abban: sikerül majd megegyezésre jutni.

Papírra várnak a fővárosi szocialisták

A fővárosi szocialisták egyelőre nem foglalkoznak Demszky Gábor sajtónyilatkozataival, és addig nem tekintik felbontottnak a budapesti koalíciót, amíg erről írásban nem kapnak tájékoztatást - közölte az Index érdeklődésére Gy. Német Erzsébet, fővárosi szocialista frakcióvezető. Szerinte egy írásban kötött megállapodás nem bontható fel hangzatos nyilatkozatokkal. Arra a felvetésünkre, hogy mi lesz a szocialista főpolgármester-helyettesekkel, ha mégsem kormányoz tovább együtt a két párt, nem kívánt reagálni és megismételte, azután foglalkoznak ezzel kapcsolatos kérdésekkel, amint írásos nyilatkozatot kapnak.

A koalíció hivatalos felmondása csak a szabad demokraták fővárosi frakciójának hétfő esti ülése után képzelhető el - tudta meg az Index. Erre azért van szükség, mert a koalíciót a képviselőcsoportok kötötték, nem pedig a frakcióvezetők. A koalíció szakadása esetén ugyanakkor kérdésessé válhat a főváros költségvetésének jóváhagyása, mert a szocialisták szakadás esetén nem hagynák jóvá az SZDSZ-es büdzsét.

Demszky kisebbségben?

A költségvetést szakítás esetén csak a Fidesz támogatásával hagyhatná jóvá a közgyűlés, erre azonban a jelenlegi helyzetben nem sok esély látszik. Tirts Tamás, a polgári frakció vezetője pénteki közleményében alkalmatlannak nevezte a főpolgármestert arra, hogy kisebbségben irányítsa a várost.

A fideszes politikus biztos abban, hogy az MSZP és az SZDSZ újabb koalíciós megállapodást köt, de legalábbis támogatja egymást a jövőben is. Arról nem szól a közlemény, hogy a Fidesz bármilyen módon is elfogadná a város 2001-es büdzséjét.

A nyilatkozat leszögezi: ,,A Fidesz-MDF-MKDSZ fővárosi frakciója eddig is konstruktív ellenzékként működött, és ezért továbbra sem tudja elképzelni az együttműködést Demszkyvel és pártjával, valamint a szocialistákkal". A fővárosi ellenzék ugyanakkor továbbra is nyitott azokra az ügyekre, amely a fővárosi lakosság helyzetét érdemben javítják - zárul a kommüniké.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft