Emma
9 °C
26 °C

Szakadhat a budapesti MSZP-SZDSZ-koalíció

2001.02.22. 21:21
Az SZDSZ nem tekinti érvényesnek a koalíciós megállapodást, amelyből következik a kisebbségi kormányzás - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester azt követően, hogy a szocialisták a Fidesz-MDF-MKDSZ frakcióval csütörtök este megszavazták a használt hannoveri villamosok vásárlásáról szóló előterjesztést. A szocialisták ezzel szemben nem tekintik felbomlottnak a fővárost vezető koalíciót, és szakmai okokkal indokolják a lépést. A koalíció felbomlása esetén a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció rendelkezne a közgyűlésben a legtöbb képviselővel, őket követnék a szocialisták és csak ezután következne az SZDSZ és a MIÉP.
Csütörtök este több órás vitát követően a szocialisták és a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció támogatásával megszavazta a Fővárosi Közgyűlés Vajda Pál szocialista főpolgármester-helyettes előterjesztését a használt hannoveri villamosok megvásárlásáról. Demszky Gábor a szavazást követően kijelentette: az SZDSZ ezt a lépést a koalíciós szerződés felmondásának tekinti a szocialisták részéről, amelyből következik a kisebbségi kormányzás.

A szocialisták nem tekintik felbontottnak a koalíciót

A szocialisták, ahogy azt Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető kifejtette, nem tekintik a koalíciós szerződés felrúgásának a lépést, és pusztán szakmai okok vezérelték őket, amikor a használt villamosok megvásárlása mellett szavaztak. A frakcióvezető nyilatkozata szerint a koalíciónak továbbra is fenn kell maradnia, és a ciklus hátra levő részében a város vezetése érdekében normális munkarenddel rendezni lehet a feszültté vált viszonyt. Mandur László, az MSZP budapesti elnöke emlékeztetett rá, hogy a koalíciós szerződéssel ütközött az is, hogy az SZDSZ az MSZP véleménye nélkül nyújtotta be a főváros ez évi költségvetési tervét.

Hétfőn döntenek a kisebbségi kormányzásról

Demszky Gábor
Az SZDSZ nem tekinti érvényesnek a koalíciós megállapodást
A szabaddemokrata frakció hétfői ülésén dönt a további részletekről - jelentette ki a szavazást követően újságíróknak Bőhm András szabaddemokrata frakcióvezető, aki Demszkynél óvatosabban fogalmazott: elvileg minden elképzelhető, tehát a koalíció további fenntartása is. Amennyiben hétfőn az SZDSZ úgy dönt, hogy kisebbségben vezeti tovább a fővárost, a közgyűlésben a legerősebb a Fidesz-MDF-MKDSZ frakció(22 képviselő) lesz, őket a szocialisták követik (20), és csak ezután következnek a szabaddemokraták (19) és a MIÉP (6).

Egy megkésett levél

A hét éve fennálló fővárost vezető koalíció esetleges felbomlását is okozó ellentét a használt hannoveri villamosok vásárlása kapcsán robbant ki a koalíció két pártja között. Vajda Pál főpolgármester-helyettes előterjesztése 68 használt hannoveri villamos megvásárlásáról szólt, amit a szabaddemokraták szakmailag helytelen lépésnek minősítettek. Ahogy Demszky csütörtökön a műszaki kifogások mellett kijelentette: a jövő heti költségvetési döntés előtt elfogadhatatlan számukra a hét milliárd forintos elkötelezettség. Demszky a vita közötti szünetben alkut ajánlott a szocialistáknak, hogy halasszák el a szavazást március elsejéig, a költségvetés megszavazásáig, ám a szocialisták arra hivatkozva mondtak nemet, hogy az ajánlat csupán február 28-ig áll fenn. Demszky a szavazást követően mutatta be azt a frissen érkezett levelet, amely a hannoveri ajánlat határidejének meghosszabbításáról szól. A főpolgármester szerint perceken múlott a döntés esetleges elhalasztása.

Az ellenzék szerint semmi nem változik

Fideszes vélemények szerint a koalíció esetleges felbomlása nem fogja döntően megváltoztatni a főváros politikáját, hiszen a kisebbségben kormányzó SZDSZ az MSZP külső támogatásával továbbra is képes lesz megőrizni a vezetést. A MIÉP-es Zsinka László az Indexnek kifejtette, az SZDSZ - már a 2002-es választásokat szem előtt tartva - azzal akar választókat meghódítani a Fidesztől, hogy élesen elhatárolódik a szocialistáktól. SZDSZ közeli városházi források szerint, ahogy 1990-94 között is, a szabaddemokraták kitűnően tudnak majd kormányozni kisebbségben, mivel Demszky Gábor főpolgármesteri széke biztos, míg szocialista helyetteseit leválthatja, az újaknak pedig megszabhatja hatáskörét.