Sára, Márió
-5 °C
2 °C

VEKE: Utast ritkít a BKV a bérletvásárlás nehezítésével

2008.01.03. 19:00
A civilek szerint nem véletlen, hogy nem lehet bérletet kapni. A BKV másfél órával később zárja be nagyobb pénztárait a tumultus elkerülése végett.

Tudatosan játszik az utasok elvesztésére a BKV, hogy indokolni tudja a járatritkítások szükségességét, közölte a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) azután, hogy óriási sorokban próbálnak az utasok bérletet vásárolni az év első napjaiban.

Szerdai sorok (Fotók: Nagy Attila)

A fővárosi közlekedési cég másfél órával meghosszabbítja a főbb pénztárak nyitvatartási idejét.

A BKV a hóeleji bérletvásárlási nehézségeket megszüntetendő 2008. január 1-én új havi bérletet vezetett be: a 30 napos és a havibérlet kombinációját.

Az új bérlet ugyan csak - hónaptól függően - 28-31 napig érvényes (szemben az 5 nap haladékot biztosító, de csak a hó elején megváltható havibérlettel), de legalább a hónap akármelyik napján megváltható.

Direkt csinálják

A sorok azonban maradtak, a VEKE szerint azért, mert a tömegközlekedők tipikusan a fizetések megérkezésekor vásárolnak bérletet. (A szervezet szerint ezért sem fogy jól az éves bérlet).

"A drasztikus díjemelés, az emelés ellenére bérletet vásárlók szándékos bosszantása, az éjszakai jegy bevezetése mind az utasok elriasztását célozzák. Mindezt azért, hogy a kilátásba helyezett otromba járatritkításokat és járatmegszüntetéseket az így okozott utasvesztésre hivatkozva lehessen meglépni, majd a járatmegszüntetéseket durva leépítések, tömeges járműselejtezések és telephelyeladások követhessék" - állítja a VEKE csütörtökön kiadott közleményében Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes 2008-as BKV-csomagjáról.

A civilek arra kérik a BKV-t, hogy a pénztárait január 8-ig éjfélig tartsa nyitva.

A BKV ugyancsak közleményt adott ki az újévi hosszú sorokról. A dokumentum szerint azért is nagyobb a sor, mert "az utasok tájékoztatást is kérnek a pénztárosoktól".

A cég közli, hogy valamennyi metróállomáson, nagyobb felszíni pénztáraiban az eddigi 20 óra helyett 21:30-ig lehet bérletet vásárolni, de hosszabb nyitva tartással operálnak a HÉV pénztárai is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!