Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Ingerült tömegek a bérletpénztáraknál

2008.01.02. 18:30
A jelek szerint nem megy olyan zökkenőmentesen a havibérletparadigma-váltás a BKV-nál, mint azt a cég döntéshozói elképzelték. Egyelőre maradtak a pénztáraknál kígyózó hosszú sorok, pedig az új jegystruktúra bevezetésével épp ezt akarták elkerülni a közlekedési vállalatnál.

Kedden kezdték árulni a Budapesti Közlekedési Vállalat pénztáraiban az új típusú, "utasbarát" bérleteket. A 30 napig érvényes havibérletet arra hivatkozva vezették be, hogy általa "elkerülhetőek lesznek a hosszan kígyózó sorok a hónapok elején, hiszen a bérletet előre is meg lehet majd vásárolni".

A BKV elképzelése a jelek szerint első körben nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, január 2-án ugyanolyan hosszú sorok kígyóztak a nagyobb metróállomások bérletpénztárai előtt, mint azt korábban hó elején megszokhattuk. A sorok már reggel kialakultak és szinte egész napra állandósultak. Az Árpád hídi metróállomáson a peronon kanyargott a sor vége, a legnagyobb sort Újpesten tapasztaltuk, de a Moszkva téren is jókora morcos tömeg állt az ablakok előtt.

Sorokban állnak

A bliccelést elítélő, bérletért sorba álló utasok egy része ingerülten vette tudomásul, hogy akár fél órát is a huzatos állomáson kell szobroznia míg megkapja a szelvényt. Ami ráadásul majdnem ezer forinttal drágább mint tavaly.

Hány nap az annyi?

A közlekedési cég decemberben döntött arról, hogy megszünteti az adott hónapra (januárra, februárra, márciusra és így tovább) szóló havibérletet. Az első bejelentés arról szólt, hogy a továbbiakban csak a 30 napos bérletet lehet majd kapni. Mivel egyúttal a jegyárak emeléséről is döntöttek a BKV-nál (például a 7350 forintos bérlet 8250 forintba kerül), joggal lehetett rámutatni, hogy a 28, 29, 30, 31 +5 napig érvényes havibérletek megszüntetése további, burkolt áremelést jelent, főképp azért, mert ha pontosan 30 napos bérletekkel számolunk, akkor nincs ki a teljes év (csak 360 nap, 365 helyett).

Mindenki szív BKV - galéria

Ezért a legutóbbi - a 2008-as jegyárakról szóló - közleményben is már nem harmincnapos bérlet, hanem havibérlet szerepel, azzal a meghatározással, hogy a havibérlet "tetszőleges kezdőnappal váltható, érvénytartama egy hónap. Érvényes az adott hónap adott napjának 0 órától a következő hónap kezdőnapot megelőző napjának 24 óráig". Ez lefordítva azt jelenti, hogy ha január 18-ától váltottuk a bérletet, akkor az február 17-én éjfélig érvényes, azaz a 31 napos hónapoknál 31, míg a 30 napos hónapoknál 30 napig lesz érvényes a bérletszelvény (és mivel idén szökőév van, a februárban váltott havibérletekkel értelemszerűen 29 napig lehet utazni).

Utasbarátság

A BKV csak annyiban nem váltotta be az uatsbarát ígéreteit, hogy decemberben még nem lehetett megvásárolni az új bérletfajtát, csak január 2-án kerültek a pénztárakba az újonnan kifejlesztett szelvények - ennek köszönhetőek főként a most kialakult, kimerítően hosszú, feltehetőleg a következő napokban is várható sorok. Másrészt persze annak is köszönhetők, hogy aki eddig hó elején vette a bérletet, ezután is akkor veszi majd, tapasztalataink szerint sokan hatodikától kérték a következő bérletüket (a 2007 decemberi bérlet január 5-én éjfélig érvényes). A hó eleji fizetésutalások miatt ez nagy valószínűséggel a jövőben is így marad - vélhetően kevesen tehetik meg, hogy hó közepén, vagy végén vásároljanak be, esetleg több hónapra előre is, BKV-bérletből.

A BKV az új rendszerre való zökkenőmetes átállás érdekében azt ígéri, hogy "az utasok igényeihez igazítva" minden hónap másodikától tizedikéig hosszabb ideig lesznek nyitva a pénztárak, a "csúcsidőszaki nyitva tartás" idején a cég "a lehető legtöbb ablakkal áll a vásárlók rendelkezésére".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!