Szilvia
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Melyik BKV-járat szűnne meg és hol?

2008.02.25. 09:47
A VEKE feldolgozta a BKV 2008-as járatritkítási csomagját. Részletes, kerületi bontás a ritkuló, megszűnő járatokról.

A BKV nem készített olyan, a változásokat részletesen bemutató anyagot, amiből az utasok vagy a döntéshozók tudnának tájékozódni, ezért a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) hétfőn közzé tette elemzését a 2008-ban bevezetni tervezett járatritkításokról.

Válasszon kerületet!

I., II., III., IV., V., VI., VII., VIII., IX., X., XI., XII., XIII., XIV., XV., XVI., XVII., XVIII., XIX., XX., XXI., XXII., XXIII., teljes hálózat (Forrás: VEKE).

A BKV oldalán jelenleg a paraméterkönyv tervezete olvasható, illetve egy hiányos, a menetrendi változtatásokat - vagyis a járatritkításokat nem - tartalmazó anyag kerülte fel. Ha írna a BKV-nak a járatritkításokkal kapcsolatban, itt megteheti.

A civil szervezet elemzése szerint, noha a BKV és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes fejlesztésként kommunikálja a hálózat átalakítását "fejlesztéseknek jóformán nyoma sincs."

Ritkábban fognak járni a metró-, a villamos- és a buszjáratok. Hajnalban és esténként a buszoknál megduplázódik a követési idő, ahol 15 perc volt, ott 30 perces követési idők lesznek. Sok járat megszűnik, vagy nem jár este 9 után (XII. kerületi példa: fogaskerekű és gyors 21-es).

"Garantálható utaslemaradást fog okozni a 276E megszüntetése, a 20-as gyors és 30-as autóbuszok szétszabdalása, a csepeli 38A autóbusz megszüntetése és a 48-as rövidítése, a budakeszi 22-es gyors megszüntetése, a 99-es pesterzsébeti szakaszának megszüntetése, az óbudai buszhálózat szinte egészének lemészárlása" - áll a VEKE közleményében.

Kevesebb troli, busz, villamos - a BKV szerint mégis zöldebb lesz a város a járatritkítás után

A civil szervezet hangsúlyozza, olyan fontos budapesti járatok tűnnek el a térképről, mint a 6-os, a 25A gyors, az 55-ös és a 85-ös gyors busz, illetve a Nyugati és Keleti pályaudvart összekötő 73-as trolibusz.

A civil szervezet már ősszel arról beszélt, hogy a BKV 10% körüli teljesítménycsökkentést tervez 2008-ban, de ezt a közlekedési cég és a városvezetők határozottan visszautasították. A VEKE szerint a paraméterkönyv (összmenetrend) 2008-as tervezete elfogadhatatlan, és tárgyalásra alkalmatlan.