Dezső
11 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Demszky visszadobta a járatritkítást Hagyónak

2008.02.26. 18:30
Hagyó Miklósnak nincs joga átruházni a BKV 2008-as járatritkításának feladatkörét, jelentette ki kedden Demszky Gábor főpolgármester, így az ügy visszakerült Demszky jobbkezétől a szocialista főpolgármester-helyetteshez. Kedden hét polgármester tiltakozott a járatritkítások ellen. A BKV folytatja a paraméterkönyv kidolgozását.

"Paraméterkönyvet mindenképpen Hagyónak kell jegyeznie, de nem tartom szerencsésnek, hogy Dancs Gábor ebben a kérdésben leállít bármit is, ez ugyanis Hagyó hatásköré. A munka tehát tovább folyik" - mondta Demszky Gábor főpolgármester kedden, Budapesten újságíróknak.

A főpolgármester azután mondta ezt, hogy hétfőn közlekedésügyi tanácsnoka, Dancs Gábor határozatlan időre leállíttatta a BKV-val a majdnem 10 százalékos teljesítménycsökkentéssel járó hálózatátalakítás kidolgozását.

A 2008-as paraméterkönyv kidolgozása a BKV feladata, de előterjeszteni Hagyó Miklós, szocialista főpolgármester-helyettesnek kell, aki ezt a feladatot hétfőn részben átadta Dancs Gábornak, ám Demszky szerint ezt nem tehette volna meg.

Hét polgármester tiltakozott a járatritkítások miatt

Hét budapesti kerület vezetője tiltkakozott kedden a BKV tervezett paraméterkönyve ellen, amelynek alapján megszűnne több fővárosi buszjárat, illetve rövidülnének tömegközlekedési útvonalak és ritkábban járnának egyes vonalakon a járatok. Az I., a III., a IV., a XVI., a XVII. és a XXII. kerületi polgármesterek, illetve a XII. kerületi alpolgármester az érdemi egyeztetés hiányát és javaslataik semmibevételét sérelmezték. Álláspontjuk szerint nem költségmegtakarítást, hanem ennek ellenkezőjét érik el a BKV járatok átszervezésével. Az új menetrendek nehézkessé teszik a tömegközlekedést, így az emberek inkább autóba szállnak majd.

Dancs erre leállította a tervezet kidolgozását, vagyis levélben kérte erre a BKV vezetését.

Dancs elsősorban a politikai támogatottságát és a gazdasági hatásvizsgálatot hiányolta a BKV és Hagyó által csütörtökön Demszkynek bemutatott munkaanyagból. A tervezetet a kerületi polgármesterek, illetve a kerületi küldöttek is egyhangúlag elutasították.

Demszky felülemelkedne a vitán

"Azt remélem, hogy Hagyó ebbe a munkába bevonja Dancs Gábor tanácsnok urat, hogy felülemelkednek a most kialakult vitán, és egy olyan közös előterjesztést készítenek, amely képes a probléma kezelésére, képes arra, hogy a BKV-nek olyan megoldást nyújtson, amely egyensúlyban tartja a BKV gazdálkodását" - fogalmazott Demszky Gábor.

A főpolgármester sem tartja kizártnak a járatritkítást, bőr ő is hiányolta a hálózat teljesítménycsökkentésének várható közép- és hosszútávú hatásait.

"Hitelfelvétel kizárt, lehetséges, hogy tarifát emelünk, ez sem kívánatos út, januárban már emeltünk. Lehetséges az állami támogatás növelése, ezt nem zárnám ki, mindenképpen meg kell vizsgálni. Lehetséges az is, hogy az agglomeráció, amely igénybe veszi ezeket a szolgáltatásokat (HÉV, buszok) beszállnak a BKV finanszírozásába. A lényeg azonban az, hogy működőképes megoldást kell találni akkor is, ha ennek egyes elemei népszerűtlenek, és konfliktusokat gerjesztenek" - fogalmazott Demszky.

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szerint Dancs Gábor tudatosan félretájékoztatja a nyilvánosságot a megbeszélés és a felkérése tartalmáról, derült ki Hagyó keddi közleményéből.

A BKV folytatja a munkát

A BKV hálózatának átalakításának menetrendjét, fő irányait a főváros városüzemeltetési bizottsága elfogadta. A konkrétumok ismeretében és a kerületi polgármesterek ellenállása azonban változtathat a testület álláspontján, amely ezen a héten ülésezik. A 2008-as, elkészült paraméterkönyvet Demszky Gábor írja alá, vagyis a döntés végső soron az övé.

A BKV a városüzemeltetési bizottság döntése értelmében folytatja a munkát, derül ki a közlekedési cég közleményéből: "A 2008. évi Paraméterkönyv második körös munkaközi anyagával ismét megkeresi személyesen a budapesti kerületek és a főváros környéki agglomerációs települések polgármestereit."

"Szégyen, ami a városvezetésben történik - jelentette ki az elmúlt két nap fordulataira reagálva a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület szóvivője, Vitézy Dávid - az utasok érdeke már senkinek sem számít."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!