Sára, Márió
-4 °C
5 °C

Királydráma a buszgarázsban

2007.03.01. 14:24
Buszok visszatartása miatt kellett távoznia a BKV egyik vezetőjének értesüléseink szerint. Az új közlekedési igazgató Somodi László lesz, aki januárban hagyta ott a céget, mert nem jött ki a régi menedzsmenttel. A döntést a VEKE is jó szakmai lépésnek tartja.

Somodi Lászlót, a BKV-t januárban a "régi vezetés" miatt otthagyó, jelenleg a Városházán dolgozó szakembert nevezik ki a BKV közlekedési vezérigazgató-helyettesévé, tudta meg az Index a cég kommunikációs vezetőjétől, Regőczi Miklóstól.

A vezetőváltáson átesett cégben Somodi kinevezésével nem zárultak le a személycserék, de konkrét átalakítások csak áprilisra várhatók. A cég új vezetése a szóvivő elmondása szerint azt akarja, hogy a cégnél ne a kor, hanem az alkalmasság számítson a vezetői posztok betöltésénél.

Somodi kinevezését egy furcsa közjáték előzte meg, amely jól jellemzi a köztulajdonú cég - lecserélés alatt álló - régi vezetését és azt, hogy miért sürgetik évek óta szakmai szervezetek a Kádár-rendszerben szocializálódott cégvezetés átalakítását (Bővebben >>).

A BKV kedden jelentette be, hogy - Aba Botond vezérigazgató januári távozása után - megválik a közlekedésért felelős Menyhért László vezérigazgató-helyettestől, nyugdíjba megy Fülöp Ferenc, a trolibusz üzemág vezetője is, és hamarosan nyugdíjazzák Dányi József gazdasági igazgatóhelyettest is.

Királydráma a buszgarázsban

Az Index névtelenséget kérő forrásokból úgy értesült, az elbocsátás hátterében egy királydrámába illő, de végül megbukott összeesküvés áll.

A távozó vezetés egyik tagja rossz hírét akarta kelteni a menedzsment új vezetőjének, Antal Attila vezérigazgatónak. A rosszakarónak a múlt héten sikerült bojkottálnia, hogy a gyors 7-es és 173-as buszok teljes létszámban közlekedhessenek.

Három-öt buszt - mondvacsinált okokra hivatkozva - egész héten nem engedtek ki a garázsból, így a vonalon kevesebb busz közlekedett megnövelve a várakozási időt, zsúfoltabbá téve a járműveket. Úgy tudjuk, arra számítottak, a hirtelen támadt buszhiány miatt lakossági panaszok áradata indul meg, ami rossz fényt vetett volna az új menedzsmentre. A BKV a történetet nem kommentálta.

Áprilisra világítják át a BKV-t

A BKV-menedzsment átalakítása még nem zárult le. A vízfejűsége miatt sokat kritizált 12 ezer embert alkalmazó cégnél jelenleg 60 felső és 300 középvezető van, akik egy részének hozzáállásával nem ért egyet a cég, mondta el a BKV szóvivője, aki szerint vagy "a hozzáállás változik, vagy a menedzsment".

Személyi változások az említetteken túl március végéig nem lesznek a cégnél. Ekkorra készül el ugyanis a Central European Management Intelligence (CEMI) nevű auditáló cég jelentése a BKV-ról, amely konkrét programokat fog javasolni a cég hatékonyságának növelésére.

Jó szakmai döntésnek tartja a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) Somodi László kinevezését, mondta el az Indexnek Vitézy Dávid a szervezet szóvivője, aki egyben a BKV felügyelőbizottságának tagja is.

Mint mondta, Somodi segítségével készült el az új - a közlekedési cég menetrendi teljesítéseit tartalmazó - paraméterkönyv, ami - a korábbi bejelentésekkel ellentétben - nem tartalmaz teljesítménycsökkenéssel járó járatritkítást.

A VEKE javaslatai is bekerültek az új paraméterkönyvbe, miszerint a rendszerben lévő kapacitástartalékok átcsoportosításával olyan túlzsúfoltnak számító járatokat sűrítenek meg, mint például a Keresztúr busz, a 37-es, a 82A és a pesterzsébeti 23-as busz.